ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ пропонує ФСБ спільно розсекречувати документи тоталітарного режиму

Львівський портал

|

Cлужба безпеки України пропонує ФСБ Росії співпрацю у галузі  розсекречення та оприлюднення документів тоталітарного режиму. Про це повідомляє прес-центру СБУ.

Найбільший масив документів, що висвітлюють функціонування тоталітарного режиму та його карально-репресивної системи міститься в архівах російської Федеральної служби безпеки, які успадкували матеріали центрального керівництва ЧК-ГПУ-НКВД-МГБ-КГБ. Минулого року архівісти ФСБ, услід за СБУ, розпочали процес віднайдення та оприлюднення цілого ряду важливих матеріалів, зокрема й з історії УПА та Голодомору в Україні. Зважаючи на це, Служба безпеки України виступила з ініціативою укладення угоди між архівами СБУ та ФСБ РФ. В рамках такої співпраці Україна пропонує Росії обмін досвідом у сфері віднайдення та оприлюднення документів тоталітарного режиму, започаткування спільних видань, конференцій та круглих столів.

«Переконані, що об’єднання зусиль українських та російських архівістів стане запорукою швидкого подолання наслідків важкого тоталітарного минулого, жертвами якого були обидва народи», – відзначив Голова СБУ Валентин Наливайченко.

Нагадаємо, що в рамках роботи із розсекречення та оприлюднення досі таємних архівних матеріалів Службою безпеки України налагоджено ефективну співпрацю із партнерами з інших країн.  Наприклад, результатом співробітництва із польським Інститутом національної пам’яті стало видання кількох спільних книг, проведення конференцій, презентацій та зустрічей архівістів обох країн. Аналогічна співпраця започатковується із архівістами Литви та Німеччини, що зберігають та вивчають документи органів державної безпеки комуністичного  періоду.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *