ОСТАННІ НОВИНИ

Конверсія по-львівськи. Військкомати – у «достойні» руки

Львівський портал

|

Як міському бюджету не заробити на комунальному майні міста – точну відповідь на це питання, без сумніву, знає команда чинного мера Львова Андрія Садового. І не тільки знає, але й активно втілює у життя відповідні вкрай невигідні для міської казни оборудки, або ж закриває очі на те, як їх реалізують зовсім навіть не віддалені від міського керманича дуже достойні львів’яни. Йдеться, зокрема, про доволі сумнівну операцію із укладенням договорів суборенди приміщень, у яких донедавна були розміщені районні військкомати міста, зокрема, Залізничний, Галицький, Франківський та Личаківський.

Власне, із відповідним запитом щодо з’ясування законності передачі приміщень районних воєнкоматів у суборенду до правоохоронних органів та Міністерства оборони України звернувся Народний депутат України Петро Писарчук. Запит ґрунтується на основі інформації, наданої представниками громадських організацій Львівщини.

Як йдеться у запиті, приміщення та територія районних військкоматів були у свій час передані міською радою в оренду Міністерству оборони України. Нещодавно усі районні військкомати переведено в приміщення Західного оперативного командування на вулицю Батуринську у Львові, а приміщення, які вони займали спішно було передано у суборенду комерційним структурам. За інформацією Петра Писарчука, серед засновників підприємств, які орендують колишні військкомати, здебільшого є депутати міської ради або родичі керівництва Львівської міської ради.

Отримати офіційний коментар представників виконавчих органів Львівської міськради з цього приводу не вдалося. Зокрема, начальник управління комунального майна Євген Климкович заявив, що не вникав у деталі питання, мовляв, йдеться про звичайні об’єкти, які нічим не відрізняються від інших. Він також зазначив, що питаннями військкоматів займалася його заступник – Олеся Цибченко, проте пані Цибченко через брак часу також не змогла прокоментувати історію з військкоматами.

Натомість депутат Львівської міської ради Теодор Дяків запевняє, що виконавчі органи не хочуть коментувати майнові рішення тому, що вони просто-таки «кишать» порушеннями. «Йдеться про непрозорість. Хіба був оголошений конкурс на право оренди військкоматів? Хто знав про те, що ці приміщення можна орендувати? Хто і на якій підставі надавав дозволи у такому закритому режимі? Яка вартість суборенди?», – задає зовсім не риторичні запитання депутат.

Теодор Дяків також запевняє, що він зовсім не здивований тим, що процес передачі в суборенду військкоматів, які, без сумніву, є дуже ласим шматком міського майна, відбувся фактично у закритому режимі. «Для мене немає нічого дивного в тому, що передача в суборенду військкоматів проходила непрозоро, що були відповідні замовники. Ми маємо чергову схему перетворення комунального майна міста в приватне майно у спосіб, який порушує права територіальної громади», – переконаний він.

Насторожує й поспіх, з яким ще вчора використовувані військовими об’єкти намагаються перевести у приватну власність. Уже на останньому сесійному засіданні міської ради (5 березня) депутати проголосували за внесення в перелік об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації шляхом викупу, приміщення Личаківського військкомату (загальною площею понад 1,5 тисячі метрів квадратних). Претендентом на приватизацію у цьому документі фігурує ТзОВ «Клуб достойних львів’ян”, засновниками якого є кілька депутатів Львівської міськради.

Один з співзасновників підприємства, депутат Петро Адамик не бачить в цьому нічого злого й запевняє, що для міста суборенда військкоматів є не корупційною схемою, а прямою вигодою. «Шукаємо негатив, де його немає», – нарікає він.

Петро Адамик запевняє, що ще не відомо, чи «Клуб достойних львів’ян” викуповуватиме ці приміщення. «Ще не факт, що ми будемо викупляти той об’єкт. Визначимося, коли буде встановлена експертом ціна», – зазначає він.

Проте, зважаючи на непрозорість і загадковість попередніх рішень в цій історії, закрадається сумнів, чи справді експертна ціна буде встановлена на реальному ринковому рівні. Згаданий вище депутат Теодор Дяків вважає, що у результаті відповідної приватизації колишніх військкоматів міська казна втратить дуже багато грошей. «Різниця між сумою, за яку ці об’єкти будуть продані відповідним підприємствам і тим, скільки вони реально вартують, буде суттєвою. Однозначно йдеться про десятки мільйонів гривень», – переконаний він. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *