ОСТАННІ НОВИНИ

Обговорили проблеми соціального захисту сімей загиблих військових

Львівський портал

|

Вчора 27 лютого у Львівському обласному військовому комісаріаті відбулася конференція з питань виконання державних гарантій соціального захисту членів сімей військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби, повідомляє Регіональний медіа-центр Міноборони України.

У цьому заході взяли участь представники силових структур, обласної державної адміністрації, а також члени Львівського обласного благодійного фонду «Солдатські матері – за нову армію» та понад 60 родичів загиблих військовослужбовців.

«Сьогоднішня наша зустріч продиктована сумною статистикою втрат людського життя під час проходження військової служби, – звернувся до учасників конференції виконувач обов’язків Львівського ОВК полковник Ігор Родзяк. – За 18 років: з 1990 по 2008 рік у Збройних Силах України тільки на Львівщині загинуло та померло більше 225 офіцерів, прапорщиків та контрактників, близько 130 військовослужбовців строкової служби. Якщо брати до уваги статистику за всі області України – це вражаюча цифра»

І. Родзяк також відзначив, що питання реалізації державних гарантій соціального захисту членів сімей загиблих військовослужбовців дещо загострились через існуючу економічну нестабільність у країні. Певні соціальні категорії громадян вже відчули на собі обмеження фінансування низки соціальних програм, не систематичну або часткову виплату пенсій та зарплатні. І змін та покращень перш за все потребує законодавча база.

Заступник начальника відділу оборонної та мобілізаційної роботи ЛОДА Петро Самощук повідомив, що в 2009 році коштів на будівництво житла для означеної категорії громадян, управління капітального будівництва ОДА, на жаль не отримало. Ситуація погіршилась, навіть у порівнянні із минулим роком, коли на потреби будівництва житла для військовослужбовців та їх сімей до бюджету області було закладено принаймні 3,5 мільйона гривень. За словами Петра Самощука, чинне законодавство надає членам родин загиблих під час виконання військового обов’язку право скористатися послугами установ, які здійснюють соціальну адаптацію. Зокрема – перенавчання із подальшим працевлаштуванням. На Львівщині цим опікується Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців звільнених в запас або відставку.

Низка питань присутніх стосувалася й процедури оформлення пільг. Деякі проблемні питання, які не вдалося узгодити у ході конференції, посадовці пообіцяли вирішити найближчим часом, або посприяти їньому розв’язанню, якщо питання стосувалися компетенції інших владних структур.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *