ОСТАННІ НОВИНИ

Гута Пеняцька: символ розбрату чи порозуміння?

Львівський портал

|

Події 65-річної давнини збурили відносини між Україною та Польщею. Йдеться про відзначення на найвищому рівні річниці від часу спалення села Гута Пеняцька разом з його жителями-поляками. Попри те, що участь в урочистостях мають намір взяти президенти обох країн, обидві сторони мають кардинально протилежні погляди на те, від чиїх рук загинули мешканці цього села.

Офіційні польські джерела вказують, що до знищення жителів Гути Пеняцької причетні вояки дивізії «Галичина» та підрозділи УПА. Хоча українські історики знайшли ті ж таки польські джерела, які вказують – село і його жителів знищив спецпідрозділ німецької поліції. Але як у багатьох інших випадках , політична доцільність переважає історичну правду.

Дослідники цього складного періоду історії вказують на те, що міф про причетність «українських буржуазних націоналістів» до спалення села народився в радянські часи. Дуже вже було зручно зіпхнути цю трагедію на дивізійників та УПА, щоби було чим маніпулювати в пропагандистській боротьбі. Так само це було зручно й про радянському режимові Польщі, який наполегливо плекав образ різунів з УПА.

І головна пікантність полягає в тому, що президент Польщі приїде в Україну вшановувати поляків, серед яких було багато військових з Армії Крайової та місцевої самооборони, разом з президентом України, співвітчизників якого польська сторона звинувачує в цьому злочині. Щоправда, поки що достеменно невідомо, чи приїде Віктор Ющенко, однак місцеві політики вже відраджують його від такого кроку, аби вберегти політичне обличчя держави, адже сам предмет конфлікту варто було б все-таки врегулювати, згідно з історичними даними.

Врешті, ще одним не менш важливим моментом є те, що пам’ятник на місці села польська сторона відновила, не маючи на це жодних дозволів. Де були в той час представники влади Брідщини і області, дуже цікаве питання. Таке враження, що будь-хто може поставити що завгодно на території області і нічого йому за це не буде. Чи, може, хтось з відповідальних осіб отримав за це невеличкий бакшиш і зробив вигляд, що це питання не в його компетенції.

Має цілковиту рацію депутат облради Ростислав Новоженець, який вважає, що офіційні чинники Польщі мали б щонайменше спростувати інформацію про те, що в загибелі жителів Гути Пеняцької винні українські вояки перед тим, як туди приїдуть найвищі посадові особи обох держав. Бо інакше знову повториться ситуація з військовим цвинтарем на Личакові, який відкривали після відновлення за участі президентів, а потім виявилося, що багато чого там не так, як перед тим домовлялися.

Воєнне лихоліття Другої світової стало дуже великим і важким випробуванням для поляків та українців. На превеликий жаль, неприємних моментів в той час між обома народами виникло набагато більше, аніж приємних. У взаємних боях загинули тисячі людей з одного і з другого боку. Однак всі ці складні і не надто приємні для національного самолюбства випадки, а особливо, звинувачення у вбивствах невійськових, кожен народ мусить виносити на світло Боже, тільки після того, як будуть перевірені і усунуті найменші сумніви і нюанси, що можуть поставити під сумнів провину якоїсь зі сторін. Адже нечистий ховається в подробицях, а ці подробиці можуть при певному трактуванні перерости у великі труднощі. Врешті, в плані порозуміння між українцями та поляками цей процес ми спостерігаємо вже майже 20 останніх років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *