ОСТАННІ НОВИНИ

Добровільно-примусово: у львів’ян вилучатимуть землю для розбудови транспортної інфраструктури

Львівський портал

|

Для розбудови інженерно-транспортної інфраструктури Львова до «Євро-2012» у мешканців міста добровільно-примусово вилучать низку земельних ділянок, які перебувають у користуванні або у приватній власності. Як розповів сьогодні під час прес-конференції заступник начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Ігор Гуменчук, загалом необхідно вилучити близько 7 гектарів землі. За його словами, це наймасштабніше вилучення ділянок у Львові за останніх 8 років.

Зокрема, вилучатимуть земельні ділянки у львів’ян задля будівництва транспортної магістралі на вул. Ряшівській з транпортними розв’язками від вул. Кульпарківської до вул. Патона, а також для будівництва транспортної розв’язки  на перетині вулиць Стрийська-Наукова-Хуторівка.

Як розповів Ігор Гуменчук, земельне законодавство передбачає процедуру вилучення у громадян земельних ділянок для суспільних потреб, проте ця процедура розписана не чітко, тому не виключено, що у процесі міська влада Львова може зіткнутися із певними проблемами.

За його словами, наразі усім фізичним та юридичним особам, у користуванні чи власності яких перебувають земельні ділянки у межах проектованих доріг, розіслано листи-попередження. Відтак протягом десяти днів ці громадяни мають прийти у міську раду, аби обговорити із міськими чиновниками процедуру вилучення земельних ділянок. Після цього буде проведена експертна оцінка вартості землі та майна для їх подальшого викупу. Якщо ж мешканці добровільно не погодяться на запропоновану їм суму викупу, то ділянки вилучатимуть у судовому порядку. Щоправда, міська влада розраховує, що левова частка громадян таки погодиться на запропоновану їм суму. Окрім цього, громадяни можуть вимагати у міської влади замінити їхню земельну ділянку на рівноцінну в іншому місці.

Ігор Гуменчук запевняє, що експретна оцінка землі та майна проводитиметься із врахуванням ринкових факторів. У той же час, на питання про те, якою є ринкова вартість 6,5 га землі, яка перебуває у приватній власності, Ігор Гуменчук не відповів, мовляв, якщо мешканці знатимуть ринкову вартість, то не погодяться на експертну. Загалом у приватній власності перебуває 49 ділянок, щоправда, капітальних споруд на них немає.

Що ж стосується малих архітектурних форм, які розміщені у межах проектованих доріг, то їх власникам міська влада також добровільно-примусово пропонуватиме інші місця для перенесення МАФів.  

Загалом, відповідно до законодавства, процес вилучення земельних ділянок задля суспільних потреб може тривати більше року. Міська ж влада сподівається вирішити усі земельно-майнові відносини із мешканцями до літа, аби встигнути збудувати дороги до «Євро-2012».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *