ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни перекриють Україні газ на восьме березня?

Львівський портал

|

Якщо до 8 березня НАК "Нафтогаз України" не розрахується за спожитий у лютому газ, надходження "блакитного палива" з Росії буде перекрито.

Як стало відомо газеті "Комерсант-Україна", таке рішення рада директорів "Газпрому" ухвалила у вівторок, заслухавши інформацію про стан розрахунків за природний газ з боку України і стратегії у відносинах із "Нафтогазом".

Один із учасників засідання повідомив газеті, що заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов висловив стурбованість поганим станом платежів споживачів природного газу в Україні.

"Якщо 7 березня не надійдуть $400 млн, 8-го Україну знову доведеться відключити", – сказав співрозмовник видання з посиланням на Круглова.

Інше високопоставлене джерело у "Газпромі" підтвердило, що такий план дійсно розробляється.

"Компанія буде виконувати свої зобов`язання перед споживачами і транспортувати газ у попередніх обсягах. Але обсяг газу на вході в Україну буде скорочено – призначене для "Нафтогазу" паливо безкоштовне постачатися не буде", – зазначив співрозмовник.

У прес-службі монополії офіційно коментувати ці заяви відмовилися.

Прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин Землянський повідомив, що компанія поки не отримувлаа від "Газпрому" повідомлень про можливе скорочення постачань газу.

"Ми розраховуємо, що нам все ж таки вдасться акумулювати потрібну суму грошей до 7 березня і розрахуватися", – сказав Землянський.

Джерело видання, близьке до компанії, вважає, що "Нафтогаз" самостійно може знайти близько $100-160 млн.

А в. о. голови правління НБУ Анатолій Шаповалов у середу пояснив, що для розрахунків із "Газпромом" у лютому "Нафтогаз" може купити близько $400 млн валюти у Нацбанку, оминаючи міжбанківський ринок. Таким чином, на його думку, не буде створюватися тиск на валютний курс через розрахунки українського газового монополіста.

У прес-службі Кабінету міністрів рішення "Газпрому" коментувати відмовилися.

Як відомо, минулого тижня "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про можливе погіршення розрахунків через зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики в розмірі $552 млн, передає «Українська правда».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *