ОСТАННІ НОВИНИ

Вірменський Собор знову чекає на тендер

Львівський портал

|

Цієї весни буде проведено тендер на нового підрядника, який виконуватиме роботи з реставрації комплексу Вірменського Собору. Про це повідомила начальник управління охорони історичної спадщини Львівської міської ради Лілія Онищенко.

«Тендерний комітет у нас сформований. Хто переможе, той далі буде виконувати роботи», – зазначила чиновниця.

Новий підрядник – переможець тендеру – отримає на реставраційні роботи 1 млн. 200 тис грн. «Найважливіше зараз – це сформулювати перелік робіт, які потрібно зробити, бо проектна документація вже є зроблена, і її є досить багато. Звичайно, 1 млн 200 тис грн. – це недостатні кошти для виконання всього об’єму робіт. Якщо буде лише ця сума, тоді треба буде сконцентруватися на дзвіниці, закінчити нормально її фасад. Якщо кошти залишаться, тоді треба буде ще відреставрувати мур з вулиці Вірменської», – розповіла Л. Онищенко.

За її словами, на сьогодні вже жодна фірма не проводить у Вірменському комплексі реставраційних робіт, і не проводитиме їх аж до проведення тендеру. А зараз спеціально створена директором департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Юрієм Голицем робоча група проводить перевірку актів виконаних робіт за минулий рік, кошторисної документації тощо. «Вже відбулося перше засідання цієї робочої групи, проте все засипане снігом, відтак, обстежити до кінця не вдалося. Але навіть те, що обстежено, свідчить про те, що якість виконаних робіт є дуже низькою», – каже Лілія Онищенко.

«За результатами своєї роботи, комісія, створена паном Голицем, повинна визначити суму нанесених Собору збитків. Сподіваюся, що її членам вдасться з’ясувати, розмір шкоди, нанесеної пам’ятці, зокрема, під час роботи з міддю на дахах Вірменського собору, яку було вивезено компанією-субпідрядником у невідомому напрямку», – коментує  депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян. –

На минулому засіданні сесії депутати Львівської міської ради проголосували за зміну розпорядника коштів на виконання робіт з реставрації комплексу Вірменського собору – з управління капітального будівництва Львівської міської ради на управління охорони історичного середовища. Зараз ухвала чекає на підпис міського голови Львова.

За словами Вардкеса Арзуманяна, який виступив ініціатором цієї ухвали, змінити розпорядника коштів було потрібно тому, що досвід минулих років показав, що УКБ наразі неспроможне займатися одночасно стадіоном, дорогами та пам’ятками архітектури. Відтак, ці речі потрібно розділити. «На мою думку, коли йдеться про роботи з пам’ятками архітектури, то цим повинне займатися управління охорони історичного середовища, а не УКБ. Крім Вірменського собору, зараз прийшов час говорити і за інші пам’ятки архітектури, на які щороку виділяються мільйони гривень, але які з роками не сильно змінюють свій зовнішній вигляд. Наприклад, можна згадати про Собор св. Юра», – зазначив депутат.

Нагадаємо, у червні 2008 року переможцем тендеру, проведеного УКБ Львівської міської ради, на виконання ремонтно-реставраційних робіт комплексу Вірменського Собору стало ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина». За півроку «Верховиною» на ремонтно-реставраційні роботи комплексу було освоєно близько 2,5 млн грн. У січні цього року прокурор Галицького району Львова порушив кримінальну справу щодо директора ТзОВ «Верховина» Ігоря Гринкевича за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 (підробка службових документів).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *