ОСТАННІ НОВИНИ

Підприємці Львова вимагатимуть у влади 50% знижки на оренду приміщень

Львівський портал

|

Або львівська влада зменшує ставки оренди державного та комунального майна для малого та середнього бізнесу щонайменше на 50%, або  підприємці змушені будуть скоротити аби припинити свою діяльність і кількість безробітних знову зросте. Про це представники бізнесу говорили сьогодні під час круглого столу «Впорядкування процесів приватизації та оренди комунального майна, будівництва в умовах кризи».

За словами учасників круглого столу, ситуація у малому бізнесі Львова сьогодні вимагає суттєвої підтримки зі сторони владних структур, враховуючи кризові явища в економіці та високу динаміку зменшення вартості нерухомості.

«Порівняно з іншими містами, середнє львівське підприємство має відносно менше працівників, відтак і менші обороти. Тому порівняно менші орендні ставки є закономірними», – повідомив під час проведення круглого столу депутата ЛМР Роман Зафійовський.

Крім того, львівські підприємці вимагають у міських чиновників введення терміну оренди щонайменше на три-п’ять років. Тепер угоди оренди укладають лише на рік і бізнесмени щороку змушені проходити доволі довгу процедуру збору необхідних документів та отримання дозволів. Тому такі умови співробітництва бізнесу та влади в складних фінансових умовах не сприятимуть стабільній діяльності підприємців.

Бюрократична тяганина, на думку підприємців, лише сприятиме поширенню корупції в органах влади, які приймають рішення про оренду державного та комунального майна.

Водночас, підвищення орендної ставки для малого та середнього бізнесу, вважає  президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес, – це прямий шлях до рейдерства.

«У цій ситуації підприємцям не вигідно покращувати ні стан орендованого приміщення, ні прилеглу територію. За сьогоднішніх умов той, хто хоче зайняти те чи інше приміщення, а мова йде про привабливі приміщення, він знає коли закінчується термін оренди і запропонує вищу ціну. Тобто, якщо добросовісний орендар до цього добросовісно сплачував оренду – завтра може опинитися на вулиці», – зазначив З. Бермес.

Ще одним болючим питанням для негайного його вирішення підприємці вважають відтермінування оплати за приватизований об’єкт. Зо законом, добросовісний орендар міг згодом приватизувати займане ним приміщення. Для цього, згідно з Програмою приватизації майна комунальної власності Львова на 2009 – 2010 рік, підприємець відразу мав сплатити не менше 50% ціни від продажу об’єкта, а решту суми міг погасити протягом тридцяти днів. Проте, на думку Романа Зафійовського, більшість бізнесменів сьогодні не можуть викупити приміщення, навіть маючи повний пакет необхідних документів. Підприємці просто не можуть взяти кредит в банках, оскільки кредитування на 99,9% відсотків фінансові установи призупинили. Тому учасники заходу пропонують збільшити термін погашення до одного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *