ОСТАННІ НОВИНИ

Говорили-балакали: енергозбереження Львова зависло на стадії розмов

Львівський портал

|

Як не прикро, але за три привладні роки міського голови Львова Андрія Садового процес енергозбереження міста та його переходу на альтернативні види палива далі розмов не заходить. Натомість львів’ян «годують» усе новими обіцянками про світле майбутнє. Щоправда, ці розмови та обіцянки постійно підкріплюють зростанням тарифів на комуналку та все захмарнішими платіжками. 
«Газова» війна та економічна криза змусили міську владу Львова по-новому задуматися над енергозбереженням та переходом на альтернативні енергоносії. На жаль, лише задуматися та, як максимум, поговорити. Зокрема, у теоретичних планах ЛКП «Львівтеплоенерго» до кінця цього року перевести котельню ТЕЦ-2 на альтернативне паливо – вугілля. Проте, навіть найбільшому оптимістові, важко уявити, за які кошти відбудеться такий перехід. Адже йдеться про сотні мільйонів гривень, які у бюджеті розвитку Львова теоретично є, проте фактично закладені далеко не на енргозбереження та модернізацію енергоцентралей.
Відтак, директор ЛКП «Львівтеплоенерго» Богдан Кіт пропонує переводити ТЕЦ-2 на альтернативне паливо за рахунок кредитних ресурсів. За його словами, уже навіть є попередні домовленості, а банки просто завалюють підприємство своїми пропозиціями кредитувати теплопостачальну галузь.
Натомість екс-директор «Львівтеплоенрго», а сьогодні заступник голови правління ВАТ «Львівгаз» Ігор Марчак зазначає, перехід котелень Львова на будь-яке альтернативне паливо не вирішує проблеми теплопостачання міста. Адже наразі проблемою № 1 є втрати тепла під час його транспортування до помешкань львів’ян. «При транспортуванні теплоенергії витрачається мінімум 23 % тепла, хоча є місця, де витрачається до 35 %. Щогодини у Львові із тепломереж виливається у навколишнє середовище 200 тонн гарячої води. А якщо помножити цю цифру на 24 години…», – наголошує Ігор Марчак.
Відтак, першочерговим завданням, на його думку, є втілення заходів енергозбереження та ліквідація втрат тепла під час транспортування. Натомість ідею чинного керівника «Львівтеплоенерго» щодо переходу на альтернативне паливо та залучення задля цього кредитів, Ігор Марчак називає не інакше як «брєднями». За його словами, перехід на інші види палива не є виконанням програми енергозбереження, адже не пропонуються шляхи збереження теплоенергії. «Від 30 до 40 % теплоенергії у Львові можна зберегти при транспортуванні і при проведенні заходів енергозбереження у будинках», – зазначає Ігор Марчак. Саме це і мало б , по-перше, суттєво зменшити споживання теплопостачальними підприємствами газу, а по-друге, вплинути на розмір тарифів.
Хай там як, але як мінімум цього року львів’янам не варто надто сподіватися на покращення якості теплопостачання, адже бюджетні кошти керманич міста вирішив скерувати перш за все на інфраструктуру до Євро-2012. Натомість питання енергозбереження, якості послуг теплоенерго, врешті-решт їх відмова від газової залежності та перехід на альтернативні джерела залишаються відкритими.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *