ОСТАННІ НОВИНИ

«Підрахуй» вступився за Черномирдіна

Львівський портал

|

Підтримку з однієї сторони та ряд звинувачень – з іншої викликала заява Міністерства закордонних справ України, у якій Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні Віктора Черномирдіна попередили про те, що його можуть оголосити персоною нон-грата в Україні.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, до міністерства закордонних справ було запрошено В.Черномирдіна. Під час зустрічі з російським дипломатом міністр закордонних справ Володимир Огризко висловив протест стосовно його недружніх і вкрай недипломатичних оцінок, коментарів і висловлювань на адресу України та її керівництва.

«Було наголошено, що такі дії посла суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики та міжнародного права та несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва в країні перебування», – йдеться в повідомленні українського МЗС.

Увагу посла РФ було привернуто до того, що згадані вище дії можуть стати причиною застосування українською стороною положень ст.9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року. Ця стаття передбачає, що держава перебування може в будь-який момент, не мотивуючи своє рішення, оголосити голову чи співробітника представництва іншої держави персоною нон-грата.

Колишніх міністр закордонних справ, народний депутат України Борис Тарасюк цілком підтримав позицію МЗС України. «Я повністю підтримую позицію МЗС України і вважаю, що саме МЗС повинно нагадувати дипломатичному корпусу про зобов’язання, які має дипломат, акредитований в країні», – зазначив сьогодні Б.Тарасюк.

Він назвав заяви В.Чорномирдіна «дипломатичною безтактністю і хамством, яке не повинно залишатись непоміченим».

Натомість у рядах Партії регіонів сприйняли заяву Володимира Огризка вкрай негативно. Регіонали вважають, що подібні висловлення не відповідають національним інтересам України, а відтак главу МЗС потрібно звільнити з посади.

Про це йдеться у заяві народного депутата України, співголови депутатської групи Верховної Ради зі зв`язків із Російською Федерацією Сергія Ківалова.

Депутат переконаний, що «нападки на Росію на такому рівні» мають лише одну мету – «підрив дружніх відносин із Росією, згортання українсько-російської співпраці і дестабілізацію важливої ділянки зовнішньої політики України».

С.Ківалов повідомив, що як співголова депутатської групи зі зв`язків із Росією запропонує це питання для розгляду на засіданні групи з метою колективного реагування на ситуацію. «Якщо й цього разу реакції не буде, ми будемо вимушені зареєструвати проект постанови Верховної Ради про звільнення Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ України», – заявив С.Ківалов.

Також Володимирові Огризку доведеться надати відповідь чим мотивована подібна заява на засіданні Кабінету Міністрів. Про це заявив перший віце-прем`єр-міністр України Олександр Турчинов сьогодні на прес-конференції в Кабінеті міністрів.

«Міністерство закордонних справ не радилося з урядом з цього приводу, і я думаю, що в нас зараз буде привід, аби попросити МЗС надати мотивацію для таких заяв», – сказав О.Турчинов.

За матеріалами УНІАН

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *