ОСТАННІ НОВИНИ

Продавець мільярдних бульбашок до Євро-2012

Львівський портал

|

Два сесійні засідання з нульовим результатом, незліченні критичні зауваження від депутатів, кількагодинні, перенасичені емоціями, перемовини фракційних лідерів з мером міста вилилися у чудо, яке впродовж найближчого року мало б ознаменувати початок розквіту нашого міста.
Учора шляхом титанічних зусиль поєднання думки і волі, депутати міськради схвалили бюджет розвитку Львова. Від сьогодні і надалі можна лише аплодувати меру Садовому – йому вкотре вдалося продемонструвати міським обранцям, кого насправді можна називати лише райцями, а кого керманичем. І не важливо, хто якими аргументами керувався, тиснучи на кнопку «за». Чи необхідністю логічного завершення певного етапу протистояння, чи тим, що бюджет в принципі повинен бути (а наскільки реальним до виконання – поживемо-побачимо), чи просто банальною меркантильністю. Як би там не було, але мрія міського голови збулася – Львів таки отримав захмарний, себто «замільярдний» бюджет розвитку. Щоправда чітко виписані у цьому фінансовому документі лише видатки, котрі затверджені в розмірі 1,080 млрд. грн.
Більше питань виникає чим наповнятиметься цей бюджет, адже від продажу землі та приватизації комунального майна планується виручити близько 240 млн. грн. Тоді як решту (всього лиш приблизно 800 млн грн) місто планує отримати із запозичень від Європейського банку реконструкції та розвитку та із Державного бюджету України. Водночас досі невідомо, під які саме відсотки цей кредит Львів зможе отримати, так само як під питанням залишається, на який саме термін розраховане запозичення. Не менше застережень і щодо державної субвенції, на яку так сподівається міський голова. Державний бюджет далекий від ідеального, щоб стовідсотково можна було в нього вірити. А ще більше сумнівним виглядає те, що у Києві велика кількість добродіїв чекають-не дочекаються, коли львів’яни попросять кілька сот мільйонів – для належної підготовки свого міста до єврочемпіонату.
Відтак не варто вважати геть перебільшенням заяву депутатки Наталії Усач, яка під час дискусії перед голосуванням за бюджет розвитку, емоційно попросила міського голову припинити цю аферу. «Не треба розповідати, як ви вболіваєте, не треба влізати в кишені дітей, які ще не народилися. Цей бюджет – афера, яка може призвести до дефолту міста», – зазначила вона.
Утім, очевидно, переговори з депутатами, які тривали ще з минулого тижня, а також палкий заклик від мера: «Прохання до всіх, хто любить – Львів підтримати бюджет» зробили свою справу. «За» спірний до цього часу документ віддав свій голос 71 депутат. І лише єдиний обранець гордо проголосував «проти» та ще четверо утрималися озвучити свою позицію.  Сьогодні на підсумковій прес-конференції мер випромінював задоволення і не без легкої іронії оповідав про те, що деяким депутатам, як учням-трієчникам конче треба кілька разів пояснювати, що там в бюджеті написано. І вже після третього пояснення вони таки розуміють всю глибінь думки і широту замислів.
Щоправда, насправді міському голові можна буде тішитися лише у травні. Адже на початку травня, здається, 8 числа (яка символіка, ех!!) відбудеться доленосне засідання УЄФА, під час якого буде вирішено, які саме міста в Україні таки прийматимуть Євро-2012.  Тоді й дасться чути, чи перетворить Садовий Львів на Нью-Васюки, чи так і залишиться наше місто вічно відкритим для світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *