ОСТАННІ НОВИНИ

Число збанкрутілих банків може сягнути 40%

Львівський портал

|

Перші дефолти банків розпочнуться в березні-квітні, якщо Національний банк України (НБУ) не вживатиме жорстких заходів і якщо не відбудеться націоналізація окремих великих банків.

Таку думку РБК висловив директор аналітичного агентства Da Vinci AG Анатолій Баронін, коментуючи введення мораторію з боку НБУ на задоволення вимог кредиторів банків «Надра» і «Київ».

При цьому він зазначив, що кількість збанкрутілих фінустанов може досягти 30-40%. На думку експерта, сьогодні шляхом мораторію НБУ намагається утримати ринок від панічних настроїв і намагається приховати реальний стан справ декількох банків.

«Те, що відбувається з банками «Надра» і «Київ», – не одиничний випадок, – заявив Баронін. – Ще близько 5-6 великих банків близькі до такої ситуації. Мораторій, який застосував НБУ, є заходом, спрямованим на утримання цих банків від прямого банкрутства через введення захисних заходів у відношенні їх активів».

Однак без націоналізації окремих банків та інших більш жорстких заходів подібні заходи призведуть до того, що в банківській системі нагромадиться лавина ризиків, що в певних умовах спричинить більш негативні наслідки, ніж визнання з боку НБУ кризового стану і фактично дефолту в ряді існуючих банків, – відзначив експерт.

«Ознаки дефолту співпали з рефінансуванням «Надра», «Родовід», інших банків, – вважає Баронін. – Це був перший сигнал до того, що кілька банків України перебувають у переддефолтовом стані.

Оскільки процедура рефінансування відбувалася без встановлення тимчасової адміністрації з боку НБУ і без хоча б часткової націоналізації цих банків, то фактично весь обсяг рефінансування або вийшов в офшорні зони чи був виведений неналежним способом з цих фінансових установ».

Тим самим, за словами експерта, НБУ збільшив ризики для всієї банківської системи України. «Щойно лопнуть перші великі фінустанови в Україні, піде необоротна ланцюгова реакція дефолту і банкрутств багатьох українських банків», – підкреслив Баронін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *