ОСТАННІ НОВИНИ

Мільярдний бюджет розвитку Львова: повна бутафорія

Львівський портал

|

Інакше як бутафорією назвати пропонований виконавчими органами Львівської міської ради бюджет розвитку Львова неможливо. Адже в період світової економічної кризи, очевидно, повним оптимістом залишився лише мер Львова Андрій Садовий, який хоче збільшити видатки бюджету розвитку порівняно із минулорічним майже в 10 разів.  Схоже, у своїх ініціативах та пориваннях львівський керманич уже наздоганяє київського «Льоню-космоса».

Зокрема, бюджет розвитку міста на 2009 рік виконавчий комітет міської ради сьогодні затвердив на рівні 1 мільярд 80 мільйонів гривень, тоді як минулорічний становив лише близько 190 мільйонів гривень.

Звісно, не можна не погодитися, що наміри міського голови Львова щодо використання бюджету розвитку благі – збудувати стадіон до Євро-2012, збудувати та відремонтувати низку доріг, модернізувати електротранспорт міста… Одне слово – усе й одразу. Але, як відомо, благими намірами вистелена дорога до пекла.

Низку питань викликають джерела наповнення «мільярдного» бюджету розвитку. Якщо з 240 мільйонами гривень, які планують отримати від продажу та приватизації міського майна та землі, усе біль-менш зрозуміло, то до решти суми – близько 800 мільйонів гривень – виникає низка питань. Отримати ці кошти виконавчі органи планують завдяки кредиту ЄБРР, субвенціям із державного бюджету та як інвестиційні кошти. Щоправда, усі ці джерела є, м’яко кажучи, непевними і дуже претензійними.

Зокрема, депутати міської ради нарікають, що кредит ЄБРР – ще один крок на шляху до боргової ями, вилазити з якої буде аж ніяк не команда Садового. Натомість, у разі отримання такого кредиту, впродовж 10 років місту доведеться викладати із своєї скарбниці по 50 мільйонів гривень, аби погасити лише тіло кредиту, не кажучи вже про відсотки.  

Що ж стосується субвенцій із держбюджету, то це ще «вилами по воді писано», що ці гроші таки прийдуть із Києва до Львова.

Внесок інвесторів у бюджет розвитку міста – також спірне питання, враховуючи досягнення Садового щодо залучення інвестицій у попередні два роки, коли економічною кризою і не пахло. А йдеться про немалу суму – 370 мільйонів гривень. До того ж, як зізнався у коментарі перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, міська влада сама достеменно не знає, звідки вона такі кошти братиме. «На 370 млн грн – напрацьовано документи, у яких ще не визначено джерела фінансування», – зазначив він.

Натомість такий оптимізм міської влади багато хто не поділяє. Зокрема, депутат Верховної Ради України Петро Писарчук переконаний, що так званий «мільярдний» бюджет розвитку Львова – не що інше, як велика авантюра.

«Треба думати про те, що потрібно людям, а не про те, що треба чиновникам, які отримують із будівельної галузі відкати. Адже якщо вартість будівництва стадіону становитиме 600 мільйонів гривень, то, можливо, хтось захоче собі 100 мільйонів вкрасти», – наголошує депутат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *