ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові 14% багатодітних сімей живуть в однокімнатних квартирах

Львівський портал

|

Матеріальний статок більшості багатодітних сімей Львова не дотягує до прожиткового мінімуму на одну особу. В середньому на одного члена багатодітної родини в місяць припадає 370 грн. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке провела спілка благодійних сімей Львова упродовж 2008 року.

Зокрема, як повідомила голова спілки багатодітних сімей Львова «Щаслива родина» Леся Кравчишин, фактично усі багатодітні сім’ї Львова перебувають сьогодні у складному соціально-економічному становищі.

«Якщо взяти, що в середньому на одну особу припадає 370 грн в місяць, то при сплаті за комунальні послуги, а це приблизно 70 грн з особи, така сім’я може витратити на дитину менше 10 грн в день, а це і харчування, і лікування, проїзд, дозвілля тощо. В умовах сьогоднішнього економічного становища це ніщо», – розповіла Леся Кравчишин.

Загалом, у Львові проживає 540-550 багатодітних сімей, опитано 80%. Як зауважила Л. Кравчишин, 15% опитаних багатодітних сімей мають середньомісячний дохід у розмірі до 1 тис. грн, 70% сімей – 1-3 тис. грн , 11% – 3-5 тис. грн. На комунальні послуги такі сім’ї витрачають 23% від загального доходу, на продукти харчування – 44%, одяг та речі домашнього вжитку – 15%, лікування – 8%, заощадження – 3%.

«Іншими словами, львівські багатодітні сім’ї заощаджують кошти на лікуванні членів своїх родини та не можуть особливо заощаджувати. Крім того, хочу зауважити, що у Львові у трикімнатних квартирах проживає лише 27% багатодітних сімей, у двокімнатних квартирах – 34,7% і 14% сімей мають однокімнатну квартиру, де проживає по 7-8 осіб. А є ще такі сім’ї, які винаймають квартири, це близько 10 сімей. Це дуже складна ситуація», – розповіла Кравчишин.

Також вона додала, що аби хоч якось допомогти багатодітним сім’ям, спілка багатодітних сімей Львова спільно із управлінням соціального захисту Львівської міськради та за допомогою фахівців планує сформувати на підставі отриманих даних «Програму покращення становища багатодітних сімей Львова на 2009-1015 рр.». Крім того, ці дані будуть згруповані у єдину електронну базу, якою зможуть користуватися органи місцевого самоврядування та громадські організації, які займаються питаннями багатодітних сімей.

Заступник голови спілки «Щаслива родина» Петро Ганущак зауважив, що такі дослідження у Львові проводилися вперше в Україні. Отримані результати соцопитування будуть передані до місцевих, обласних та державних органів влади.

«Фахівці порадили нам через два роки знову провести у Львові дослідження цих сімей, аби почати якими будуть результати внаслідок прийнятих програм, побачити, як змінилося ставлення до багатодітних сімей, як відреагувала влада тощо», – додав Петро Ганущак.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *