ОСТАННІ НОВИНИ

Рейдерство в Україні набуло небачених масштабів – Ющенко

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко провів нараду з питань посилення захисту прав власності. У своєму виступі глава держави наголосив, що в умовах непростої економічної ситуації активізується діяльність, пов`язана із перерозподілом власності. В Україні, – констатував він, – набуло значного поширення протиправне захоплення підприємств, передає прес-служба президента.

«Рейдерство в Україні набуло таких масштабів, що стало реальною загрозою економічній безпеці цілих секторів. У суспільстві втрачається відчуття недоторканності приватної власності. Протиправні поглинання нині складають понад 70% усіх поглинань», – сказав В.Ющенко.

Він зазначив, що на сьогодні використовується досить широкий спектр захоплення чужої власності: тиск на окремих акціонерів, підкуп менеджерів, посадових осіб, створення штучних боргів, підроблення статутних та інших документів, силовий захват підприємства за допомогою підрозділів органів внутрішніх справ, приватних охоронних структур.

Президент наголосив, що у результаті поширення протиправного захоплення власності дестабілізується нормальна діяльність підприємств, руйнуються трудові колективи, погіршується інвестиційний клімат в країні.

Віктор Ющенко переконаний, що основними чинниками виникнення та поширення рейдерства в Україні є насамперед слабкість правової системи, недосконалість судової влади. «Мене дивує, наскільки ми маємо в Україні професійно і морально ослаблено правову систему», – наголосив глава держави, додавши, що ситуація зайшла так далеко, що нашу країну «вже час захищати від її правової системи».

Він також додав, що вражаючого масштабу набуло протиправне відчуження державного майна. У більшості випадків це обумовлено прямим порушенням законодавства. Непоодинокими є факти відчуження державного майна, переданого до статутних капіталів національних акціонерних компаній. При цьому, наголосив глава держави, для оформлення права власності використовуються рішення судів, що ґрунтуються на недостовірних – підроблених – документах. Також має місце прийняття уповноваженими органами управління рішень щодо реформування (реструктуризації) державних підприємств, які не підлягають приватизації.

Окрему увагу у своєму виступі президент звернув на необхідність затвердження нової державної програми приватизації та внесення відповідних змін до приватизаційного законодавства.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *