ОСТАННІ НОВИНИ

Автотранспортники погрожують вибити з влади потрібні рішення

Львівський портал

|

Близько 150 вантажівок зібралися сьогодні на вулиці Богдана Хмельницького біля ринку «Галицьке перехрестя» для участі в акції протесту. Вони стоять на узбіччі й наразі не блокують дорогу. Подібна ситуація й на інших вулицях, що на в’їздах до Львова – Городоцькій та Стрийській.
За словами організаторів, цей захід безстроковий, однак якщо на їхні вимоги не буде реакції впродовж п’яти днів, то вони зберуться в колони й поїдуть до Києва домагатися свого від уряду. До власників вантажних автівок сьогодні доєдналися й таксисти та працівники ДАП «Львівські авіалінії». Спільно вони намагатимуться вплинути на уряд, аби той допоміг вирішити їхні проблеми.
Автоперевізники надали медіа копії відкритого листа до керівництва держави, у якому зазначено, що вони вже відчули тягар фінансової кризи, а саме: скорочення обсягів робіт в автобусних перевезеннях на 30%, у таксоперевезеннях – на 50%, у вантажних перевезеннях – на 70%, подорожчання автозапчастин, мастильних матеріалів та обслуговування транспорту практично вдвічі. Але автоперевізники, враховуючи фінансову кризу, надають послуги за старими тарифами.
 «Однак прийняття законодавчим, виконавчим органом та органами місцевого самоврядування відповідних законодавчих актів різко погіршує ситуацію в транспортній сфері (подорожчання пального, збільшення ставок податків та зборів, паркування, подорожчання проїзду транспорту територією України та ін.), що в разі нереагування на наші вимоги призведе до підвищення тарифів на перевезення, несплати коштів за кредити, скорочення робочих місць та неплатежів до бюджету», – зазначають автори листа.
 Вони просять владу вирішити низку питань:               
1. Конвертувати (для тих, хто виявить бажання) валютні кредити, видані у 1-му півріччі 2008 року, у гривневі за ставкою Національного банку із збереженням процентної ставки за валютним кредитом 2008 року.

1.1. відтермінувати сплату основного боргу за кредитами терміном на 6 місяців;
1.2. зафіксувати відсоткові ставки за кредитами на рівні тих, які були на момент укладення кредитних договорів, без права їх збільшення;
1.3. стабілізувати курс національної валюти до долара на рівні  6,5 – 7 грн.
2.  Кабінету Міністрів України скасувати Постанову КМ України від 20.12.2008 р. за №1118, якою зобов’язано фізичних осіб – підприємців подати заяву про анулювання реєстрації їх як платників податку на додану вартість та здати відповідні свідоцтва,          як таку, що суперечить Конституції України, Законам України «Про систему оподаткування», «Про податок на додану вартість» та спрямована на надання переваги суб’єктам підприємницької діяльності – юридичним особам, зниження конкурентоспроможності підприємців – фізичних осіб.
3. Верховній Раді України не приймати законів, якими передбачено збільшення ставок податків та зборів з власників автотранспортних засобів щодо наявних станом на 01.01.2008 року, до нормативно-правових актів, які набули законної сили, в цій частині внести відповідні зміни.
4. Президенту України, Кабінету Міністрів України, Міністерству закордонних справ України вчинити всі дії з урегулюванню ситуації, яка склалася під час отримання перевізниками службових віз на в’їзд та перебування в країнах Шенгенської зони, спрямованих на спрощення системи отримання багаторазових службових віз, збільшення термінів дії віз (не менше 1 року) та термінів перебування в країнах Шенгенської зони (не менше 180 днів).
5. Президенту України, Кабінету Міністрів України зобов’язати виробників та реалізаторів нафтопродуктів здійснювати продаж  пального за цінами, які повинні зменшуватися адекватно до цін на нафту на світових ринках. Вартість дизельного   пального не повинна перевищувати вартості бензину марки А-95.  
6. Верховній Раді України внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства  (ввести в дію ст.248 ЦПК) з метою недопущення прийняття незаконних та антиконституційних рішень з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування (такі, як рішення Київської міської ради про сплату збору за проїзд іногороднім транспортом через територію Києва, незаконне підняття тарифів на комунальні послуги, різке підняття ставок орендної плати та ін.).
7. Верховній Раді України внести зміни до розділу III Закону України «Про боротьбу з корупцією» (ввести норму притягнення до кримінальної відповідальності) та посилити боротьбу з проявами корупції як явищем, що завдає найбільшу шкоду державі та громадянам України.
8. Кабінету Міністрів України створити робочу групу з питань урегулювання автоперевезень на території України (до якої включити представників автотранспортних громадських організацій роботодавців та профспілок) з метою розгляду та оперативного вирішення транспортних питань.
За словами голови Асоціації вантажних перевізників Львівщини Сергія Чепурного, на сьогодні «вантажники» перекривають близько 75 – 80 % ринку перевезень по Україні. «Ми перевозимо все: від сірників до будівельних матеріалів. Однозначно, автоперевезення є однією з головних артерій життєзабезпечення держави. Якщо зупинимося, то про наслідки говорити складно», – каже пан Чепурний. Відтак, якщо впродовж найближчого часу на державному рівні не вдасться вирішити проблем, які, на перший погляд, стосуються лише окремого бізнесу, то невдовзі низка негараздів торкнеться і решти українців. Передусім це відіб’ється на наповненості магазинів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *