ОСТАННІ НОВИНИ

Безсмертний пророкує серйозні проблеми з виплатою в лютому зарплат і пенсій

Львівський портал

|

Необхідно терміново приймати зміни до бюджету, інакше вже у лютому виникнуть серйозні проблеми з виплатою зарплат і пенсій. Про це заявив заступник глави Секретаріату Президента України Роман Безсмертний, повідомляє прес-служба Президента.

За його словами, зростання поточної заборгованості перед працівниками бюджетної сфери загрожує розбалансуванням бюджетних відносин і суттєвим погіршенням соціально-економічної ситуації в регіонах.

Роман Безсмертний повідомив, що наразі ситуація в регіонах вирівнюється за рахунок короткотермінових позичок, які залучають з Єдиного казначейського рахунку. Водночас, на його думку, цього ресурсу надовго не вистачить, оскільки станом на 28 січня держбюджет за загальним фондом виконано лише на 51,5%, тоді як рік тому цей показник становив 76,1%.

Заступник глави Секретаріату Президента наголосив, що проблеми в регіонах загострюються через недостатність і несвоєчасність перерахування коштів із Держбюджету для виконання державних повноважень. «Через соціально-економічні проблеми у регіонах істотно зменшуються надходження загальнодержавних податків і зборів. Недовиконання плану за ними призводить до недоотримання регіонами дотації вирівнювання. Станом на 26 січня її перераховано лише на 35,5% від тимчасового розпису на січень 2009-го. Як наслідок, у регіонах збільшується бюджетна заборгованість із зарплат та виникають проблеми з функціонуванням закладів медицини, освіти, культури. Існує реальна загроза дефіциту Пенсійного фонду», – зазначив Р. Безсмертний.

За його словами, найгірша ситуація із заборгованістю перед працівниками бюджетної сфери склалася в Луганській області і станом на 26 січня цього року становить 162 млн гривень, у Чернігівській – 39 млн, Вінницькій – 38 млн, Донецькій областях – 22 млн.

Р. Безсмертний переконаний, що без системної підтримки уряду регіональна влада безсила у нинішній ситуації. «Необхідно терміново приймати зміни до Закону про Держбюджет-2009, інакше уже в лютому в Україні виникнуть серйозні проблеми з виплатою пенсій і зарплат працівникам бюджетної сфери», – наголосив Р. Безсмертний.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *