ОСТАННІ НОВИНИ

Парламент визначив процедуру імпічменту президента

Львівський портал

|

Верховна Рада 408 голосами ухвалила Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», повідомляє кореспондент «proUA». «За» проголосував 171 депутат фракції ПР, 155 – БЮТ, 36 – НУНС, 27 – КПУ, 19 – БЛ.

Закон врегульовує повноваження Верховної Ради щодо визначення статусу, порядку створення та діяльності тимчасових органів ВР – тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій та спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Згідно з законом, підставою для ініціювання питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу Ради, підписи яких не відкликаються. Подання має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної слідчої комісії. До подання можуть додаватися документи і матеріали, що стосуються цього питання, або належним чином посвідчені їх копії.

Закон передбачає, що термін діяльності спеціальної слідчої комісії, яка згідно статті 111 Конституції проводить розслідування обставин щодо здійснення Президентом державної зради або іншого злочину, не може перевищувати трьох місяців. Комісія з питань імпічменту Президента має право заслуховувати Президента України та захисника (захисників) його прав; витребувати необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються розслідування, від державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб; допиту свідків.

Відповідно до закону, тимчасові слідчі комісії створюються Радою у випадку якщо за це проголосувало не менше 150 депутатів для розслідування питань, що становлять громадський інтерес.

Закон передбачає, що Рада може створювати слідчі комісії з правом допиту свідків і без такого права залежно від характеру фактів і обставин, що підлягають розслідуванню.

До складу таких комісій не можуть входити депутати, спеціальні прокурори і спеціальні слідчі, що мають відношення і інтерес до осіб і фактів, відносно яких проводяться розслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *