ОСТАННІ НОВИНИ

Бюджет гальмувався через самодіяльність чиновників

Львівський портал

|

Учорашній процес прийняття бюджету затягнувся через те, що безпосередньо перед сесією виконавчі органи ЛМР внесли у проект фінансового документа деякі зміни. Як пояснює голова бюджетної комісї Андрій Стецьків, була попередня домовленість не приймати жодних цифр по спецфонду. Натомість у понеділок в проекті бюджету з’явилось 600 млн грн, виділених на підготовку до Євро-2012.

«Конфліктна ситуація була пов’язана з тим, що підготовка і прийнятття бюджету зазнавали безпосередніх змін зі сторони виконавчих органів вже безпосередньо перед самим прийняттям. Ті документи, з якими минулого тижня працював депутатський корпус, на понеділок отримали дещо інше забарвлення. Ключовими ж причинами учорашніх дискусій стало те, що бюджет тільки частково відповідав тим антикризовим заходам, які ми прийняли ще минулоріч. Також депутати не мали повного звіту про виконання бюджету за минулий рік. А відтак не могли повноцінно працювати над цьогорічним. І ще одне – була ухвала ЛМР, в якій йшлося, що до прийняття бюджету потрібно було би визначитись із новою структурою виконавчих органів», – зазначив голова бюджетної комісії.

За його словами, депутатів також обурив той факт, що попри складну економічну ситуацію деякі чиновники міськради отримали по 300% із преміального фонду.

 «Коли депутатський корпус проголосував бюджет за основу, то бюджетна комісія запропонувала вписати в текстову частину ухвали поправку преміальний фонд посадових окладів чиновників має складати не більше 50%. Окрім того, ми рекомендували не розглядати дохідної та видаткової частин спецфонду. Були також пропозиції від фракцій. Зокрема, «Наша Україна» запропонувала скоротити видатки на держуправління роміром 12 млн грн. Відтак ці кошти спрямувати зокрема на освіту – 3 млн грн, на медицину – 3 млн грн, на утримання двох спотривних шкіл, які у нас на балансі, на водопостачання та на ремонт тепломереж. Нас обурив той факт, що за грудень минулого року деякі чиновники вчергове отримали по 200-300% преміального фонду, користуючись тим, що прокуратура оскаржила рішення ЛМР про скорочення премільного фонду до 50%. На фоні того, що не виконаний загальний фонд бюджету 2008 року, на фоні того, що інші працівники виконавчих органів отримали тільки по 30-50% премій, це виглядало доволі таки кричуще. Я наголошую: міська освіта і медицина в проекті, який нам пропонували, були недофінансовані саме в частині зарплати вчителям та медикам. Тут виписуються такі премії чиновникам, а медсестра чи рядовий освітянин не може отримати навіть того, що гарантовано їм законом», наголосив депутат.

За його словами, попередньо була домовленість не приймати жодних цифр по спецфонду вони з’явились у проекті бюджету вже в понеділок перед голосуванням.

«Ніхто із депутатів не проти провести Євро-2012 і виділити на це кошти. Проте треба реально дивитись на фінансовий стан речей. Ми пропонували не приймати жодних цифр по спецфонду за винятком боргових зобов’язань, які складають приблизно 42 млн грн. Натомість у поданому нам проекті бюджету було вже написано близько 600 млн грн на підготовку до Євро-2012, які планувалося отримати від продажу землі і майна. Зрозуміло, що це нереальні, неопрацьовані суми. Депутатський корпус і наша комісія зокрема вважали за потрібне провести окрему сесію, на якій чітко розібратись і з фінасуванням підготовки до Євро. Бо не треба обманювати самих себе. Однак у міського голови не було бажання ставити таку пропозицію на голосування. Не знаю, в силу яких обставин. Вже весь світ знає, як у нас вміють блефувати, а іноді і просто обманювати. Тому депутати вимагали, аби у бюджеті фігурували реальні цифри, пов’язані із підготовкою до Євро», – пояснює Андрій Стецьків.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *