ОСТАННІ НОВИНИ

На Прикарпатті поховали рідну сестру провідника ОУН - Оксану Бандеру

Львівський портал

|

Сьогодні на Прикарпатті поховали рідну сестру провідника ОУН Оксану Бандеру.

Як повідомили у Калуській районній державній адміністрації, поховали О.Бандеру у родинному селі Старий Угринів Івано-Франківської області поруч з могилами матері та сестри Марти, – пише УНІАН.

У поховальній церемонії взяли участь представники влади Прикарпаття, громадськості, політичних правих партій, ветерани УПА та мешканці села. На похороні був присутній внук провідника ОУН Степан Бандера.

О.Бандера померла 24 грудня в місті Стрий Львівської області, де проживала з племінницею. 22 грудня їй виповнився 91 рік. До столітнього ювілею свого легендарного брата вона не дожила рівно тиждень.

Оксана Бандера закінчила Стрийську гімназію, після якої працювала вчителькою (1939-1941). 1941 року її разом із сестрою Мартою та батьком заарештували. На вимогу публічно засудити діяльність свого брата сестри відповіли категоричною відмовою. У документах записано, що сестри Бандери звільнені 1960 року, але в Україні їм проживати не дозволили. 48 років вона провела у засланні і тільки 1989 року приїхала на Батьківщину. За сприяння львівської влади 1991 р. О.Бандера отримала документи про реабілітацію й змогла прописатися у родичів.

Стрийська влада виділила 1996 року сестрам провідника ОУН Оксані й Володимирі (померла 2001 р.) трикімнатну квартиру.

2006 року президент України нагородив її орденом «Княгині Ольги» ІІІ ступеня.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *