ОСТАННІ НОВИНИ

Громадськість Львова протестує проти заміни автентичних скульптур на копії

Львівський портал

|

Активісти низки громадських організацій Львова оприлюднили лист до київських та львівських чиновників, у якому висловлюють протест проти руйнації архітектурного ансамблю Львова, зокрема, ідеї заміни автентичних скульптур в історичному центрі на копії.

Подаємо текст листа:

«Шановні адресати!

Доводимо до Вашого відома, що рукотворна руйнація архітектурного ансамблю Львова триває і стає щораз загрозливішою.

Звертаємося до Вас з проханням не допустити знищення будинків – пам’яток архітектури, з яких Управління охорони історичного середовища планує в обхід чинного пам’яткоохоронного законодавства знімати автентичні скульптури і на їхнє місце встановлювати копії, чим перевищує свої повноваження.

Навесні 2007 року було знято дві балконні симетричні фігурки путті та у листопаді того ж року – скульптурну композицію «Глорія» із фасаду будинку № 3 на площі Ринок. За словами начальника Управління охорони історичного середовища п. Лідії Онищенко-Швець, на наступний рік заплановано зняти скульптури з будинку № 31 на площі Ринок, а також розроблено програму подальшої заміни автентичної скульптури з історичних кам’яниць на копії для запобігання руйнації оригіналів. Про це зроблено неодноразові заяви у пресі та на нарадах, модерованих заступником міського голови Львова з гуманітарних питань Василем Косівим.

Однак проектно-кошторисна документація реставрації фасаду буд.№3 на пл.Ринок, виконана інститутом «Укрзахідпроектреставрація» ( ГАП – Л.Горницька, члени творчого колективу – В. Бевз, Ю Стріленко), не передбачала заміни скульптурного декору копіями, а планувала консерваційні заходи на об’єкті. На час демонтування скульптур Управління охорони історичного середовища не мало на це дозволу Кабінету Міністрів України.

Демонтування зробили учні Літньої школи реставрації – неліцензійної інституції, які не мали допуску до роботи на об’єкті, що є пам’яткою національного значення та за реставрацію якого перед законом відповідає ГАП. За свідченнями Л.Горницької, реставраційне завдання не містило заміни оригіналів копіями. На переконання авторитетного методиста-технолога з реставрації каменю Ю.Стріленко скульптурна композиція, що увінчувала аттик буд.№3 на пл.Ринок, не потребувала переміщення, – її реставрацію можна було здійснювати під укриттям на об’єкті. Архітектор В.Бевз вважає, що його авторське право було брутально порушене внаслідок несанкціонованого втручання в реставраційний процес. Влада ж Львова за постійної нестачі бюджетних коштів на реставрацію автентики воліє чомусь освоювати мільйони гривень на виготовленні підробок. Випадок із переміщенням нерухомої пам’ятки в охоронній зоні ЮНЕСКО з буд.№3 на пл.Ринок у Львові став прецедентом, що загрожує повторенням, якщо йому не дати належної оцінки.

Згідно з пунктом 3 статті 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини», «пам`ятку, її частини та елементи забороняється змінювати, замінювати(…) в охоронній зоні без дозволу Кабінету Міністрів України або відповідного органу охорони культурної спадщини».

Керуючись статтею  Закону України «Про охорону культурної спадщини», нагадуємо, що «переміщення (перенесення) пам`ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам`ятку на місці за умови проведення комплексу наукових досліджень з вивчення та фіксації пам`ятки (обміри, фотофіксація тощо)».

Наполягаємо, що такі роботи слід провадити суто в рамках чинного пам’яткоохоронного законодавства, керуючись пунктом 1 статті 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини», який говорить, що «консервація, реставрація, реабілітація, музеєфікація, ремонт, пристосування пам`яток національного значення здійснюються лише за наявності письмового дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на підставі погодженої з ним науково-проектної документації».

Наполягаємо також, що згідно з пунктом 2 статті 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини» «розроблення проектів та проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам`яток здійснюються за наявності у проектувальника та виконавця робіт ліцензій, виданих в установленому законом порядку. Розробленню проектів передує проведення необхідних науково-дослідних робіт, у тому числі археологічних і геологічних».

З метою припинення рукотворної руйнації Львова, на підставі статті 30 Закону України «Про охорону культурної спадщини», яка говорить, що «органи охорони культурної спадщини зобов`язані заборонити будь-яку діяльність юридичних або фізичних осіб, що створює загрозу пам`ятці або порушує законодавство, державні стандарти, норми і правила у сфері охорони культурної спадщини», керуючись пунктом 7 рекомендацій Міжнародної (Краківської) хартії з охорони та реставрації архітектурно-містобудівної спадщини, що «твори монументального, декоративного та образотворчого мистецтва, які складають інтегральну частину історичної будівлі, повинні зберігатись згідно зі спеціалізованим реставраційним (реноваційним) проектом (програмою), пов’язаним із загальним проектом»,

 

Просимо:

розслідувати факт зняття скульптур з будинку № 3 на площі Ринок в обхід чинного законодавства і дати оцінку діям Львівської міської ради.

 

Текст звернення ухвалено 23 грудня 2008 на спільному засіданні громадських організацій «Товариство Шанувальників Львова» та «Центр правових та політичних досліджень «СІМ»

Підписали:

Мар’яна Долинська, президент ТШЛ, доктор історичних наук, доцент НУ «Львівська політехніка»;

Андрій Салюк, президент Благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова»;

Лідія Тополевська, президент ЦППД «СІМ»;

Кость Присяжний, дійсний член Українського Національного Комітету ICOMOS, член ТШЛ;

Балаж Віра, архітектор, член ТШЛ;

Вікторія Садова, журналіст, член ТШЛ;

Лідія Горницька, архітектор-реставратор – 35 років стажу, керівник АРМ – 3 інституту «Укрзахідпроектреставрація», Лауреат Державної премії у галузі архітектури 2007 року за реставрацію палацу Бандінеллі , дійсний член УНК ICOMOS, член ТШЛ;

Андрій Павлишин, історик, журналіст;

Ніна Хома, юрист ЦППД «СІМ»;

Христина Процюк, експерт ЦППД «СІМ»;

Христина За буранна, громадський експерт ЦППД «СІМ»;

Андрій Бурий, регіональний громадський благодійний фонд «Право і Демократія»;

Катерина Шмагло, громадське добровільне об’єднання «Нова Хвиля».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *