ОСТАННІ НОВИНИ

У межах обласної Програми енергозбереження цьогоріч банки надали 1 тис. 392 кредити

Львівський портал

|

Минулого тижня у Львівській ОДА відбулася нарада щодо підсумків реалізації Програми енергозбереження з представниками кредитно-фінансових установ області під головуванням начальника Головного управління економіки облдержадміністрації М. Лесіва. У цій нараді взяли участь представники 9 кредитних спілок та 11 банків. Про це повідомляють на сайті ЛОДА.

У рамках реалізації обласної Програми енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006 – 2008 роки, уперше в Україні, розроблено та запроваджено Порядок відшкодування відсотків за кредитами, що їх залучили фізичні особи на впровадження енергозберігаючих заходів.

На реалізацію Порядку відшкодування в обласному бюджеті у 2007 та 2008 роках виділено по 3 млн грн.

Згідно з цим Порядком відшкодування, населення області отримало 5 тисяч 320 кредитів, на загальну суму понад 42 млн грн, сума компенсації за якими становить близько 5,3 млн грн. У 2007 році населенню компенсовано 483 тис. грн, що становить 16% передбачених в обласному бюджеті коштів. У 2008 році, станом на 5 грудня, населенню компенсовано 2,4 млн грн, що становить 80% передбачених на 2008 рік коштів.

На сьогодні операторами Програми енергозбереження є 12 банків і 10 кредитних спілок.

Загалом, протягом 2008 року банки видали 1 тис. 392 кредити загальною вартістю понад 25 млн грн, з обласного бюджету компенсували 1,6 млн грн. Серед найактивніших банків – «Ощадбанк» (918 кредитів, що становить 65 % загальної кількості виданих банками кредитів у 2008 році за Програмою енергозбереження), банк «Львів» (292 кредити, або 20%), УБРП (102 кредити, або 7%). Частка решти банків у загальній кількості виданих банківських кредитів за Програмою енергозбереження не перевищує 2,5%.

Варто зазначити низку банків, які не забезпечили належної якості виконання завдань Програми щодо активізації населення на здійснення енергоощадних заходів. Зокрема, у 2008 році «Активбанк» видав 1 кредит, «Надра», «Укрсоцбанк» – по 2 кредити, «Мегабанк», «Укрінбанк» – по 4 кредити, «Брокбізнесбанк» – 6 кредитів.

Кредитні спілки в поточному році видали 1885 кредитів загальною вартістю понад 17 млн грн, з обласного бюджету компенсовано близько 790 тис. грн. Серед найактивніших кредитних спілок слід виокремити, зокрема, такі: КС «Вигода» (787 кредитів, що становить 41 % загальної кількості виданих кредитними спілками у 2008 році кредитів за Програмою енергозбереження), КС «Бойківщина» (611 кредити, або 32%), КС «Анісія» (169 кредити, або 9%). Частка решти кредитних спілок у загальній кількості виданих кредитними спілками кредитів становить 16 %.

Враховуючи результати моніторингу, на нараді було запропоновано продовжити співпрацю на наступний рік у рамках реалізації Порядку відшкодування відсотків за кредитами для населення на заходи з енергозбереження з такими банками: «Ощадбанк», «Львів», «УБРП», «Кредобанк», «Кредит-плюс» та кредитними спілками: «Вигода», «Бойківщина», «Анісія», «Самопоміч», «Львівська», «Довіра», «Шанс», «Єднання», «Гільдія вуглекопів», «Щедрість».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *