ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщині наступного року потрібно понад 200 млн грн, аби почати процес убезпечення від наслідків стихій

Львівський портал

|

Наступного року Львівщині, аби вберегтися від негативних наслідків після негоди, потрібно буде залучити ще більше грошей, ніж було освоєно цього року, – заявив сьогодні під час прес-конференції у Києві голова Львівської ОДА Микола Кміть.

«Щодо виділення коштів з держбюджету – практично все було спрямовано на допомогу ліквідації наслідків негоди, але Львівщину та всіх її громадян, які живуть у зонах підтоплення, хвилюють причини цього. Чи забезпечені ми, що завтра після стихії не повториться та ж проблема, що була? Впевненості нема. Ми не маємо жодної гарантії, що зараз на Львівщині щось подібне не повториться», – зазначив М.Кміть.

За його словами, щоб убезпечитися надалі від подібного лиха, зараз необхідно всі ресурси, і фінансові, і людські скерувати на побудову захисних об’єктів. Йдеться як про укріплення річок, так і про відновлення лісових насаджень.

«Усі програми, всі дії Кабінету Міністрів  зараз потрібно скерувати не на соціальні речі, а на захисні, аби не повторювалися такі лиха, які були. Ми збільшували виплати людям, а компенсації на відновлювальні роботи так і не отримали з держбюджету. Дуже сподіваємося, що вона буде 2009 року. Найголовніше, це водгосп. Треба створити сучасні захисні функції, які в майбутньому збережуть Львівщину від проблем. Цього року на облводгосп виділили всього 35 млн грн, а  для порівняння для людей надали 64 млн грн. На наступний рік просимо 214 млн грн, це дало б можливість діяти згідно з програмою, відновили би дамби, які б могли захистити території від затоплень. І будемо сподіватися, що до часу, поки виділять ці кошти, нічого поганого не станеться», – сказав голова ЛОДА.

Окрім того, він звернув увагу і на програму «Ліси України», яка впродовж років уже не фінансується, а відтак і не виконується. «Щоб убезпечитися від води, потрібно виділяти на Львівщину, згідно з програмою, 30 млн грн кожного року. І впродовж 10 років, виділяючи такі кошти, ми зможемо відновити заліснення Львівської області до післявоєнних часів, що буде відповідати європейським стандартам», – додав він.

Микола Кміть розповів, що сім’ям, які внаслідок стихії втратили житло, влада допомогла належним чином. Двом сім’ям купили нове помешкання, 13 сімей погодилися взяти компенсаційні кошти, а ще 12 переїдуть у гуртожиток в Бориславі, який після реставрації перетворили на житловий будинок. За словами М.Кметя, квартири у ньому за площею вдвічі більші, аніж постраждалі мали до того.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *