ОСТАННІ НОВИНИ

Синод УПЦ МП визнав Голодомор геноцидом

Львівський портал

|

Священний синод Української православної церкви Московського патріархату назвав Голодомор 1932-1933 років в Україні “геноцидом”.Про це йдеться в зверненні Священного синоду УПЦ МП з нагоди 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні, підписаному Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, повідомляє proUA з посиланням на УНІАН.

“Штучний голод 1932-1933 рр. спланований більшовиками з метою прискорення примусової колективізації, ліквідації “куркульства” як класу, знищення “ворожих елементів”, – наголошується в зверненні.

Священний синод відзначив, що історія України знає багато важких часів.

“Але в 1930-і роки Україна вперше пережила штучний голод, масове вбивство мільйонів своїх громадян, цинічне, цілеспрямоване, безжальне. Тільки у богоненависницькому і людиноненависницькому середовищі міг відбутися подібний злочин. На щедрому українському чорноземі вмирали в страшних муках мільйони людей. Цей геноцид був спробою знищити саму душу народу, привести її до повного духовного рабства”, – говориться в зверненні Синоду УПЦ МП.

Автори звернення відзначають, що в 1932-1933 роках Україна втратила мільйони своїх дітей. “Рану в серці України загоїти неможливо. Вона завжди буде невгамовним болем нагадувати про час, коли над Україною, над іншими народами колишнього радянського співтовариства панував диявол”, – говориться в зверненні.

Представники духівництва також відзначають, що Українська православна церква в глибокій скорботі молитвами згадує жертви голодоморів і інших репресій радянського тоталітаризму. “Такої кількості жертв не було навіть під час війни. Дійсно, режим вів кровопролитну війну з власним народом”, – відзначають священнослужителі УПЦ МП, підкреслюючи, що церква застерігає від глибоко порочної і антигуманної ідеології, яка призвела до подібної трагедії, закликає до відмови від екстремізму, нетерпимості і помсти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *