ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбудеться низка заходів до 90-річчя ЗУНР. Очікують, що прибуде й президент

Львівський портал

|

До 90-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки у Львові розпочалися урочисті святкування з метою відтворення героїчних сторінок історії України та вшанування пам’яті борців за незалежність. Заходи організовують управління освіти, громадські організація, а також львівська архиєпархія УГКЦ, яка 1 листопада вшановує пам`ять митрополита Андрея Шептицького. Про це «Львівському порталу» повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Сьогодні, 30 жовтня, о 12:00 в приміщенні Львівського історичного музею відбулося урочисте нагородження переможців міської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «ЗУНР. Відродження української державності». Для нагородження були запрошені учасники національно-визвольних змагань 40-50 років ХХ століття. Учні презентували свої роботи, які розробляли протягом травня ­– жовтня цього року. Міська краєзнавча експедиція учнівської молоді передбачала дві номінації: методичну розробку екскурсійного маршруту визначними місцями, пов’язаними з подіями Листопадового Чину, та дослідницьку роботу про життя та діяльність видатних діячів ЗУНР.

31 жовтня відбудеться відкриття меморіальної дошки митрополиту Андрею Шептицькому на вулиці Митрополита Андрея, 2.

1 листопада 300 учнів шкіл візьмуть участь в урочистій ході двома маршрутами. І маршрут: початок о 12:00 від пам’ятника В. Чорноволу до театру опери та балету. ІІ маршрут: початок о 12:30 від пам’ятника М. Грушевському до театру опери та балету. У заході візьмуть участь 12 загальноосвітніх навчальних закладів міста.

1 листопада о 14:00 у Львівському національному театрі опери та балету відбудеться урочиста академія з нагоди 90-річчя Листопадового Чину. Управління освіти Львівської міської ради придбало 200 квитків для старшокласників львівських шкіл, які зможуть взяти участь в урочистій академії та святковому концерті.

1 листопада Львівський осередок національної скаутської організації Пласт проведе акцію з нагоди 90-річчя Листопадового Чину. Розпочнуться урочистості перед міською радою о 7:00 з підняття прапора на вежі Ратуші. Після цього пластуни вишикуються, утворивши написи «1918» та «ЗУНР 90». О 8:00 розпочнеться теренова гра «Воля або смерть!».

О 18:00 розпочнеться формування живого ланцюга з лампадками, що простягнеться по вулиці Листопадового чину, де відбувалися найбільш запеклі бої 1918 року. Далі учасники візьмуть участь у смолоскипному вимарші до меморіалу УГА, що на Личаківському кладовищі. Там урочистості закінчаться. Участь братимуть понад 200 учасників. З міського бюджету на проведення цього заходу виділено 3 тисячі гривень.

1 листопада в храмах Львова відбудуться подячні літургії. Усі священики Львівської архиєпархії УГКЦ підуть на прощу в родинне село митрополита Андрея Шептицького. Об 11:00 там відбудеться панахида, о 12:00 – архієрейська служба. Також цього дня о 12:00 годині на Янівському кладовищі на могилі Січових Стрільців відбудеться панахида, на якій буде присутній Президент України Віктор Ющенко.

Школами міста впродовж місяця мандруватиме фотовиставка документальних матеріалів історичного періоду України. 20 жовтня розпочалася і протягом листопада триватиме загальноміська акція «Дізнайся свою історію – запитай у дідуся». Всім учням шкіл роздано анкети з питаннями про історію нашого краю у другій половині ХХ століття. Мета акції – зібрати якомога більше цікавих фактів з уст очевидців та учасників подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *