ОСТАННІ НОВИНИ

Виставка в історичному архіві Львова розкаже про життя вірмен в Україні

|

Сьогодні у Центральному державному історичному архіві у Львові українські архівісти та їхні вірменські колеги при частуванні лавашем урочисто відкрили виставку оригіналів та копій архівних документів, що свідчать про давнє побутування вірменських національних громад на теренах України, – про це 30 вересня повідомляє ЗІК.

Спільна українсько-вірменська виставка, яка одночасно відбуватиметься у Києві, Львові та Єревані, організована національними архівними службами двох країн, має на меті експонувати документи, що фіксують історію вірменської діаспори в Україні. Львівську експозицію освятив настоятель Вірменської катедри у Львові о. Тадеос, із вітальними словами до гостей звернулися директор ЦДІАЛ. Діана Пельц, заступник голови Держкомархіву України Ольга Музичук, директор Національного архіву Вірменії Аматуні Вірабян, його заступниця Соня Мірзоян, голова вірменської громади Львова Карло Саркісян, виконавчий директор всеукраїнської асоціації негромадських об’єднань «Союз вірмен України» Тигран Авакян та інші.

Експозиція львівської частини виставки охопила оригінальні документи, що зберігаються у ЦДІАЛ, ЦДІАК, держархівах Донецької, Львівської, Одеської, Харківської та Хмельницької областей та АР Крим. Серед львівських документів – переписана на пергаменті «Золота книга» привілеїв міста, кодекс львівських вірмен, затверджений 1519 р польським королем Сигізмундом I, дошлюбна угода городян тощо. Найстарішим є експонат, що датується кінцем ХІV століття, – магістратська книга Львова 1382 р. «Надзвичайно цікавими є документи вірмено-кіпчацькою мовою, подані у досконалих копіях», – звернув увагу начальник відділу використання інформації документів Ігор Смольський, якому випала честь провадити першу екскурсію виставкою.

«Ми раді вітати гостей із Вірменії на другому етапі нашої спільної виставки. Учора відкриття відбулося у Києві, сьогодні у Львові, а за місяць має бути у Єревані. Торік була підписана угода про співпрацю між Державним комітетом архівів України та Національним архівом Вірменії. І було вирішено розпочати нашу роботу із саме такої виставки, бо вірменська діаспора в Україні утворилася ще за часів Київської Русі, згодом через Крим вірменські громади дійшли аж до Львова, де заснували свою міську дільницю й церкву», – пояснила Ольга Музичук.

«З часу радянської співпраці це перша велика наша спільна виставка. Але колись ми тільки влаштовували спільні наукові конференції, семінари, а тепер відкрили один одному свої архівні сховища і показуємо історію вірмен України. Перша вірменська община була створена у Львові. Але першим українським містом, де у давнину з’явилися вірмени, був Київ. У Софіївському соборі збереглися написи про це простих вірменських громадян на стінах. У нас нема спільних кордонів, тому ми приречені на добрі стосунки (коли були б кордони, то може й були якісь «сусідські» проблеми). Нам доведеться тільки дружити», – сказав жартома Аматуні Вірабян.

До виставки архівісти Вірменії видали два варіанти (українською та вірменською мовами) повноколірних каталогів із репродукціями експонатів. Загалом виставка є «дзеркальною»: у Єревані наші пам’ятки демонструватимуть у копіях, а тамтешні – в оригіналах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *