ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині вступ до НАТО підтримують 73 відсотка мешканців

|

На замовлення Управління міжнародного співробітництва Львівської ОДА Український фонд “Громадська думка” провів соціологічне дослідження “Громадська думка жителів Львівської області щодо євроінтеграційного спрямування держави та перспектив вступу України до НАТО”, повідомляє Zaxid . Net .

Як поінформувала сьогодні, 30 вересня, під час прес-конференції начальник управління міжнародного співробітництва ЛОДА Оксана Музичук, “перед нами не стояло завдання пропаганди. Ми хотіли побачити реальну картину настроїв, відчуттів, розуміння населення області щодо теми НАТО. Громадяни мають спершу добре розібратися у цьому складному питанні, а вже потім формувати свою думку”.

О.Музичук додала, що результати дослідження ляжуть в основу заходів, спрямованих на реалізацію державних програм щодо збільшення поінформованості громадян з перспектив вступу України до НАТО.

Директор фонду “Громадська думка” Володимир Подгорнов поінформував, що за результатами дослідження 73% опитаних готові проголосувати за вступ до НАТО на референдумі. Проти вступу України до НАТО проголосувало б 16,2%, а 11,1% – важко відповісти. Власне всеукраїнський референдум є найбільш прийнятним способом вирішення цього питання – так вважає 68,7% опитаних.

Вступ до НАТО пов`язується з низкою позитивних очікувань громадян, зокрема: більшої безпеки держави (46,3%), покращення економічного становища держави (37,9%), покращення рівня життя громадян (29,3%), зростання авторитету України на міжнародному рівні (25%).

Найбільшою перешкодою на шляху України до НАТО, на думку 28,9% опитаних, є небажання цього частини громадян України, 28,4% вважають головною перешкодою небажання Росії, а ще 21% – небажання частини керівництва України.

Дві третини (66,9%) опитаних висловилися за те, що Україна повинна приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. При цьому більш як половина респондентів (54,9%) визнає, що в разі вступу України до НАТО відносини України та Росії погіршаться.

62,4% респондентів також вважає, що військовий конфлікт на території Грузії був би неможливим у випадку членства Грузії в НАТО. 65,7% опитаних висловилися, що у зв’язку з подіями в Грузії Україна має робити ще більше кроків, спрямованих на вступ до НАТО. Лише 14,4% опитаних вважає, що Україна повинна відмовитися від ідеї вступу до НАТО.

Соціологічне дослідження “Громадська думка жителів Львівської області щодо євро інтеграційного спрямування держави та перспектив вступу України до НАТО” проведене за моделлю і методикою, розробленою Інститутом трансформації суспільства, на основі досвіду балтійських, посткомуністичних країн, що набули членства в НАТО. Проект є пілотним для України.

Польовий етап дослідження, проведений шляхом прямого інтерв’ювання, тривав з 20 серпня по 4 вересня цього року. Генеральною сукупністю дослідження було населення львівської області. Вибіркова сукупність становила 1 600 респондентів. Вона відображає генеральну сукупність за основними соціально-демографічними показниками віку статі, соціального становища. Помилка репрезентативності дослідження становить +/- 2,8%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *