ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська прокуратура «пресує» видавця нової книжки Марії Матіос

|

23 вересня Львівська міська прокуратура розпочала перевірку в літературній агенції «Піраміда» законності проведення рекламної кампанії нової книги Марії Матіос «Москалиця». Зокрема, прокуратуру зацікавило, за чиї гроші розміщено зовнішню рекламу книги на білбордах та сіті-лайтах у Львові. На ім’я генерального директора літературної агенції «Піраміда», кандидата історичних наук Василя Гутковського вручено вимогу про невідкладне надання прокуратурі міста Львова завірених матеріалів зі всією наявною інформацією з питань розміщення та оплати зовнішньої реклами видання, а також наявні ліцензії та інші документи дозвільного характеру, статут та зміни до нього і т.д.

За словами генерального директора літературної агенції «Піраміда» Василя Гутковського, у понеділок, 22 вересня, в офіс видавництва прийшов оперативний працівник міліції з відділу боротьби з економічною злочинністю, але на фірмі не було світла і, відповідно, вона не працювала, тому він прийшов ще раз у вівторок.

«Міліція тільки виконувала вимогу прокуратури, тож я пішов безпосередньо до заступника прокурора Львова Дмитра Межвінського. У вівторок, 23 вересня, він вручив мені вимогу, згідно з якою я повинен надати йому всі документи на вчора. Під час розмови в мене склалося враження, нібито я не книжку рекламував, а організовував грандіозну аферу століття. У нас є всі договори з трьома фірмами, які займалися рекламою «Москалиці». Можна подумати, ми займаємося наркотиками або зброєю, тому так оперативно (на вчора) потрібно вирішити цю справу. Таку нагальну перевірку пояснили тим, що побачили в пресі публікацію про порушення «Пірамідою» законодавства. А от у якій саме пресі – не сказали. Можна подумати, що всі злочини, що були, вже побороли, і залишилася лише українська книжка, яку ще треба побороти – й тоді все буде гаразд. Складається враження, що це «замовлення» – або авторка комусь не до вподоби, або видавництво, або книжка назвою не сподобалася», – наголосив генеральний директор Літературної агенції «Піраміда».

Частину коштів, за словами директора «Піраміди», літературна агенція вже проплатила, решту, за умовами договору, має оплатити до кінця вересня.

Сама авторка – Марія Матіос – не розуміє дій прокуратури і вражена тим, як владні структури реагують на грамотну рекламу книги. Як повідомила пані Матіос одному із львівських електронних видань: «Я так розумію, що вся організована злочинність у Львівській області завершується у книговидавничій справі, видавництві патріотичної української книги. Бо по-іншому розцінити дії прокуратури я не можу. Я би хотіла побачити хоч один документ, на підставі чого прокуратура перевіряє ЛА «Піраміда». Чи вони нарешті почали книжки читати? Чи в них немає іншої роботи? Чи може закрито всі резонансні справи? На підставі чого почали здійснювати перевірку?». За словами Марії Матіос, ця перевірка стосується особисто її, бо книжка – це її праця, це вона.

24 вересня 2008 року генеральний директор ЛА «Піраміда» Василь Гутковський надіслав на ім’я генерального прокурора України Олександра Медведька та прокурора Львівської області Олексія Баганця листа-звернення із проханням посприяти припиненню тиску з боку міської прокуратури Львівської області. Як ідеться в цих листах-зверненнях, у тому разі, якщо тиск триватиме, генеральний директор ЛА «Піраміда» Василь Гутковський та колектив літературної агенції розпочне безстрокову акцію голодування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *