ОСТАННІ НОВИНИ

Металопластиковий завод у Яворівському районі закриють

|

Польська група компаній Can-Pack, створена грибним магнатом із США Фредом Джорджі, позбувається підконтрольного їй Яворівського заводу металопласмас. Причиною такого радикального кроку стала відсутність перспектив профільної продукції підприємства – пластикових пивних ящиків, пише «Деловая столица».

Уже наступного року ВАТ «Яворівський завод металопласмас (Львівська обл.) може цілком припинити своє існування. Зворотний відлік діяльності підприємства стартував 10 вересня, коли відбулися збори його акціонерів. Вони, за даними «ДС», прийняли рішення ліквідувати ВАТ, а отримані від його реалізації активів кошти (очікується, що ця сума становитиме близько 6 млн грн) розподілити між акціонерами. Більшість грошей отримає ЗАТ «Укр-Пак» — компанія, що володіє 75,8% заводу і погодилася на його ліквідацію.

Причиною кардинального настрою свого мажоритарного акціонера представники підприємства називають несприятливу ситуацію на ринку пласмасових ящиків для пива. «Це виробництво втратило перспективи через зміни способів упаковки пивних пляшок», — кажуть на підприємстві.

Найбільші українські броварі останніми роками справді значно скоротили використання пластикових ящиків для своєї продукції, віддаючи перевагу дешевшим і більш компактним аналогам: гофрокартонній тарі й упаковкам з картонного піддона. Водночас результати діяльності заводу останнім часом не давали підстав для неминучого краху — 2007 року він збільшив прибуток від реалізації на 27%. І це в той час, коли 2006 року цей показник склав 22,5 млн грн, а чистий прибуток зріс майже вшестеро — до 900 тис. грн.

За українським мірилом, такий актив вважають куркою, що несе принаймні бронзові яйця. «Різати» таку «тварину» в багатьох бізнесменів не піднялася б рука. Втім, є одне «але»: власником «Металопласмаси»є немісцевий підприємець середнього ґатунку, а іноземна бізнес-група з оборотом 800 млн доларів на рік, яка займається «чисткою» свого господарства в Україні.

За даними «ДС», «Укр-Пак», заснований 1995 року, входить до складу польської групи Can-Pack. Її у своє чергу створив 80-ми роками бізнесмен зі США Фред Джорджі, який володіє однією з найбільших у Штатах фірмою-виробником грибів — «Giorgio Foods». Зараз Can-Pack має дюжину заводів з випуску металевої упаковки у Польщі, Франції, Україні, Румунії, Індії, та Об’єднаних Арабських Еміратах. Це алюмінієві банки для напоїв, консервні для овочевих і м’ясних продуктів та корки до пляшок. У нашій країні, крім «Металопласмаси» і «Укр-Паку», до сфери впливу групи входить вишгородський «Кен-Пак», що виробляє алюмінієві банки.

Політика польської компанії в Україні останніми роками була скерована на посилення позицій у сфері виробництва металевої продукції: на вишгородському підприємстві недавно завершили модернізацію, що збільшила його потужність до 1 млрд банок щорічно, а в Яворові наприкінці минулого року було створено нову структуру — «Кен-Пак Яворів», котра випускала корки до пляшок.

Враховуючи ці факти, теперішні події з яворівським ВАТ можна сприймати як вихід Can-Pack з непрофільного ринку. Стосовно ж активів заводу (5 тис. кв. м виробничих площ, 5 га землі за 18 кілометрів від міжнародного автомобільного пункту пропуску Краковець–Корчова), то навряд чи вони перейдуть в чужі руки. Can-Pack на початку цього року заявила про бажання побудувати в Україні дистрибуційний центр для посилення своїх позицій у Західній та Східній Європі. Відтак, напевно, розраховує в цьому процесі на територію й нерухомість ВАТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *