ОСТАННІ НОВИНИ

Середня урожайність зернових на Львівщині склала 29,5%

|

Незважаючи на погані кліматичні умови, урожайність зернових культур Львівщини цього року становила 29,5 центнера з гектару, про це сьогодні повідомив заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.

За його словами, найбільшу урожайність мали такі райони: Золочівський – зібрали майже 40 центнерів із гектара землі, Кам’янка-Бузький – 34 ц/га, Сокальський – 33,3 ц/га, Буський – 31,6 ц/га та Бродівський – 31,2.

«В окремих господарствах урожайність становить 77 центнерів у Пустомитівському районі. У Кам’ янка-Бузькому районі приватна фірма зібрала 85 ц/га. А найнижча урожайність у приватному секторі була 60-30 ц/га», – розповів Іван Стефанишин.

Також заступник голови повідомив, що Львівщина готує посів лише 148,7 тис. гектарів озимих зернових під урожай 2009 року, з яких озиму пшеницю на 130 тис. га, жито – 15,4 тис. га, ячмінь – 3,3 тис. га та ріпак – 24,7 тис. га. Натомість область робитиме ставку на якість та розширення посіву жита, якого бракує не лише на Львівщині, а й у цілій Україні.

«Різких рухів ми робити не будемо, бо 150 тисяч гектарів – це максимальна площа озимих, яку можна посіяти на Львівщині. У деяких районах посів зернових займає 80%, а це грубе порушення в системі землеробства, а далі розширювати площу посіву ми не маємо як. Нам потрібно думати зараз про жито, якого в Україні вже немає, бо протягом останніх двох років запас жита становить 50-60% потреби, і це може стати лімітуючим фактором ціни на хліб на весну 2009 року», – зазначив І. Стефанишин.

Зокрема, на полях зібрано 225 тисяч тонн зернових, а намолочено 660 тис. тонн, що на 102 тис. т більше, ніж минулого року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *