ОСТАННІ НОВИНИ

Через борги «Львівтеплоенерго» Львову загрожує холодна зима?

|

Уже завтра ВАТ «Львівгаз» може відімкнути ЛКП «Львівтеплоенерго» від газопостачання. Причина цього – головне теплопостачальне підприємство міста заборгувало ДК «Газ України» майже 55 мільйонів гривень за газ. Відтак, ДК «Газ України» просить відключити від газопостачання підприємство-боржник. Про виконання доручення ВАТ «Львівгаз» має доповісти до 14 години завтрашнього дня.

Підтвердив цю інформацію і голова правління ВАТ «Львівгаз» Василь Марчук. Щоправда, він зазначив, що уникнути відімкнення «Львівтеплоенерго» можна або у разі сплати боргу, або у разі укладення договору на реструктуризацію боргу.

Отримати коментар з приводу відімкнення від газопостачання та можливі шляхи вирішення цієї проблеми у керівництва «Львівтеплоенерго» не вдалося. Керівник підприємства Богдан Кіт не відповідав на телефонні дзвінки. Натомість у приймальні «Львівтеплоенерго» зазначили, що прокоментувати ситуацію із відімкненням може лише сам керівник, який перебуває на нараді у міського голови.

В той же час не вдалося отримати коментар і від керівників міста. Як повідомили «Львівський портал» у прес-службі Львівської міської ради, це питання не є у компетенції директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Сергія Бабака, оскільки цим замається новопризначений заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук. Останній, за інформацією прес-служби ЛМР, активно вирішує питання щодо відімкнення «Львівтеплоенерго» від газопостачання, а тому прокоментувати ситуацію журналістам не може.

Відтак відкритим залишається питання щодо джерел погашення боргів «Львівтеплоенерго». Натомість депутати Львівської міської ради наголошують, що навряд чи підприємству вдасться отримати відповідні кошти з міського бюджету. В той же час керівники фракцій міськради зазначають, що на найближчій сесії ради буде поставлене питання щодо зміни керівництва ЛКП «Львівтеплоенерго».

Нагадаємо, сьогодні ВАТ «Львівгаз» отримало чергове доручення від ДК «Газ України» на відключення від газопостачання МЛКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Залізничтеплоенерго» через значні борги цих підприємств за спожитий газ.

Як ідеться в дорученні ДК «Газ України», станом на 28 липня 2008 року заборгованість «Львівтеплоенерго» за спожитий із 1 жовтня 2007 року газ становить 54,61 млн грн. Відтак, ДК «Газ України» просить відключити від газопостачання підприємство-боржник. Про виконання доручення ВАТ «Львівгаз» має доповісти до 14 години завтрашнього дня.

Крім цього, Д К «Газ України» повідомив, що компанія укладатиме договори з теплопостачальними підприємствами на поставку природного газу в новому опалювальному сезоні 2008-2009 рр. лише за умови проведення стовідсоткових розрахунків за спожитий газ. У разі нездійснення повних розрахунків за спожитий протягом опалювального сезону 2007-2008 рр. газ, підприємства ТКЕ-боржники не будуть підключені до газопостачання й не зможуть почати новий опалювальний період.

Як ідеться в повідомленні, відповідне доручення НАК «Нафтогаз України» озвучив під час наради з питань підготовки до нового опалювального сезону 2008-2009 рр. директор ДК «Газ України» Сергій Зубов. У нараді взяли участь керівники 50 найбільш енергоємних підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ), що мають значну заборгованість перед компанією, а також представники місцевих органів влади з різних регіонів України.

Відповідно до вимог постанов Кабінету Міністрів України імпортований природний газ реалізується в Україні НАК «Нафтогаз України» та ДК «Газ України» лише за умови проведення споживачами стовідсоткової оплати використаного природного газу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *