ОСТАННІ НОВИНИ

Кабміну пропонують провести повторну екологічну експертизу в Ожидові

|

Перший заступник голови Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики Юрій Ширко рекомендує Кабінету міністрів здійснити повторну екологічну експертизу територій в Ожидові, які минулого року оголосили постраждалими унаслідок «фосфорної катастрофи», а також повторний медичний огляд місцевих мешканців.

«За рік після Ожидівської трагедії про постраждалий район і потерпілих людей практично забули. Водночас, із 177 постраждалих 22 досі перебувають на диспансерному спостереженні. Селянські врожаї відмовляються купувати, оскільки підозрюють, що в картоплі та іншій городині вміст фосфору перевищує допустимі норми. Дітей, котрі проживають в селі Ожидів Буського району, безкоштовно не оздоровлюють», – зазначає Ю. Ширко.

Він переконаний, що результатами обстеження мають стати офіційні документи, які або підтверджують, що ніщо не загрожує здоров’ю людей, або факт того, що катастрофа негативно вплинула на здоров’я місцевих мешканців і навколишньої екосистеми.

Якщо буде підтверджено останнє, то, на думку представника УНП, територію, яка постраждала від катастрофи, потрібно “негайно визнати зоною екологічного лиха і, відповідно до українського законодавства, надавати населенню необхідну допомогу”.

Нагадаємо, що 16 липня в Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів Львівської залізниці сталася аварія вантажного потягу. Унаслідок аварії зійшли з колії 15 цистерн із жовтим фосфором, 6 з яких-зайнялися.

Під час ліквідації пожежі утворилася хмара з продуктів горіння, у зону ураження потрапили 14 населених пунктів Буського району та окремі території Радехівського і Бродівського районів області.

За інформацією УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *