ОСТАННІ НОВИНИ

Баганець скерував Луценку подання щодо роботи львівського УБОЗу

|

Прокурор Львівської області Олексій Баганець уніс подання Міністрові Внутрішніх Справ України Луценкові Ю.В. про усунення порушень вимог Законів України „Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю” та „Про оперативно-розшукову діяльність”, причин та умов, що їм сприяють, у діяльності УБОЗу ГУ МВС України у Львівській області. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури області.

Як зазначає прес-служба, Олексій Баганець неодноразово критикував керівництво УБОЗу ГУ МВС України у Львівській області за бездіяльність у протидії організованій злочинності і корупції.

Негативні тенденції в роботі спецпідрозділу спостерігалась ще у 2007 році, але суттєвих зрушень в діяльності управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією ГУ МВС України у Львівській області не відбулося протягом першого півріччя поточного року, твердить прокуратура.

На думку прокуратури, про це свідчать численні порушення вимог законів України “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю” та “Про оперативно-розшукову діяльність”, зокрема при виявленні та документуванні злочинів, учинених організованими групами, що в цілому негативно позначається на ефективності роботи у протидії організованій злочинності в регіоні, виявлені в ході прокурорських перевірок.

Спецпідрозділ, що налічує понад 50 оперативних працівників, у цьому році виявив лише 50 злочинів проти 175 минулоріч, тим більше, що ці виявлені злочини не належать до виключної компетенції цього спецпідрозділу.

За 5 місяців 2008 року завершено досудове слідство по чотирьох кримінальних справах, порушених УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області минулого року, тоді як протягом поточного року за відсутності системної та цілеспрямованої роботи не знешкоджено жодного організованого злочинного угрупування.

Надалі продовжується практика викриття найбільш простих форм організованої злочинності. Практично всі виявлені в минулому році організовані групи складаються із трьох осіб.

За матеріалами УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області взагалі не порушено жодної кримінальної справи про легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом, відшкодування податку на додану вартість, контрабанду, злочини в бюджетній системі. Упродовж поточного року не виявлено жодного факту хабарництва, задокументовано лише один злочин, пов’язаний із зловживанням службовим становищем, проти 13 за 5 місяців 2007 року.

При цьому, не заведено жодної оперативно-розшукової справи для викриття злочинів, пов’язаних із корупцією та хабарництвом, учинених посадовцями органів влади та управління, контролюючих органів районного, а тим більше обласного рівнів, працівниками державної митної служби , судів.

Крім того, спецпідрозділ не приділяє уваги документуванню злочинів, пов’язаних із незаконними заволодіннями транспортними засобами, розбійними нападами, пограбуваннями, шахрайствами, контрабандою та збутом наркотичних засобів, і що особливо важливо, розкриттю умисних вбивств, учинених на замовлення, що набули суспільного резонансу в області, виявленню фактів бандитизму чи створення злочинних організацій, хоча ці категорії злочинів, як правило, скоюються стійкими злочинними угрупованнями з чітким плануванням їх вчинення та розподілом ролей між співучасниками.

Такий стан речей, насамперед, обумовлений тим, що всупереч вимогам ст.ст. 5, 22 Закону України “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, у відповідності до яких саме цей напрямок діяльності є основним завданням спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю, працівники УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області займаються виконанням завдань, не пов’язаних із виявленням організованих груп, про що неодноразово вказувалось в документах прокурорського реагування внесених керівництву ГУ МВС України у Львівській області.

Як засвідчила перевірка, незадовільною є робота спецпідрозділу із виконання закону України „Про боротьбу з корупцією”. За 5 місяців 2008 року УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області складено лише 7 протоколів про корупційні діяння. Правопорушення, учинені службовими особами контролюючих органів, працівниками митниці, службовими особами органів влади і управління обласного рівня, сфери освіти, не виявлені взагалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *