ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські мовники б’ють на сполох стосовно функціонування української мови

|

Комісія за дотриманням законодавства у сфері функціонування української мови облради стурбована функціонуванням української мови у Львові. Мовників турбує, що роблять львівські чиновники для того, щоб місто було мовно чистим? Про це сьогодні на засіданні «мовної» комісії облради повідомив голова комісії Василь Лизанчук.

За словами В. Лизанчука, у Львові багато великих патріотів, які «рвуть на собі вишиванки» із твердженнями, що в нас найбільші патріоти, проте ніхто з них не помічає мовних проблем. «Вулиці Львова захаращені неукраїномовними назвами готелів, крамниць, банків, тощо. Міська рада зовсім не реагує на ці проблеми», – наголосив він.

Як розповіла доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Мирослава Прихода, серед найпоширеніших граматичних помилок стало вживання прийменника «по», коми та дефісу.

Натомість, як зазначила начальник ЛКП «Адміністративно-технічне управління» Львівської міської ради Інна Свистун, для того, аби повністю врегулювати правильне написання вивісок у Львові потрібно зо два роки. Проте вона також наголосила, «що неправильно написану рекламну вивіску можна зняти лише тоді, якщо такий логотип не зареєстровано як торгівельну марку».

Загалом, на засіданні «на горіхи отримали» не лише підприємства, котрі допускають граматичні помилки, але й ті, що красуються під іноземними назвами. А мовною ситуацією на Львівському телебаченні учасники засідання були взагалі обурені.

На жаль, більшість питань залишились без відповідей, бо посадові особи Львівщини зігнорували засідання. Нагадаємо, що заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів проігнорував сьогоднішнє засідання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *