ОСТАННІ НОВИНИ

Студентське самоврядування займається переважно розважальними заходами, а не захистом прав студентів

|

10 червня 2008 року у Львівському прес-клубі реформ відбулася прес-конференція трьох організацій – Комітету підтримки студентського самоврядування, Української асоціації студентського самоврядування та Донецької громадської організації «Альянс», які є учасниками Мережі підтримки студентського самоврядування. Вона складається з 15-ти громадських організацій. Про це йдеться у повідомленні Львівського прес-клубу реформ.

Учасники проекту впродовж десяти місяців реалізовували проекти розвитку студентського самоврядування у регіонах своєї проектної діяльності за підтримки програми Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. У підсумку вони розповіли про ситуацію з організацією студентського самоврядування в Україні, проаналізували її причини та запропонували шляхи вирішення.

Майже у всіх навчальних закладах є органи студентського самоврядування, зазначила голова Комітету підтримки студентського самоврядування, керівник проекту «Посилення ролі та підвищення потенціалу студентського самоврядування в Україні» Тетяна Яцків.

Але це радше данина європейській «моді», яку диктує Україні Болонський процес і яку вона мусить виконувати для «галочки». Бо органи студентського самоврядування не є ефективними і займаються, переважно, розважальними заходами, а не представництвом інтересів студентів та захистом їхніх прав.

67% респондентів вважають, що органи студентського самоврядування зациклилися на організації розваг, тоді як студенти потребують вирішення побутових проблем, поліпшення організації навчального процесу, антикорупційних заходів щодо викладачів-хабарників та розв’язання інших практичних проблем. Причиною неефективної роботи органів студентського самоврядування студенти вважають, зокрема, їхню заангажованість адміністрацією ВНЗів. Часто управлінські студентські структури створюються за вказівкою згори, а не з ініціативи самих студентів.

Щоби змінити цю ситуацію, громадські організації України, які об’єднують студентів, розробили законопроект і скерували його до Верховної Ради. Він має змінити статус органів студентського самоврядування і посилити його права, наголосив голова Запорізького осередку Української асоціації студентського самоврядування, керівник проекту «Посилення впливу студентського самоврядування вищих навчальних закладів Запорізької та Херсонської областей» Олександр Смірнов. Зокрема, у проекті передбачена участь представників органів студентського самоврядування у вчених радах ВНЗів, зміна їхнього голосу з дорадчого на вирішальний, фінансування органів студентського самоврядування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *