ОСТАННІ НОВИНИ

У четвер у Львові презентуватимуть альбом «Народна ікона на склі»

|

5 червня у Львові відбудеться презентація видання «Народна ікона на склі», що започатковує серію альбомів про окремі види народного мистецтва: кераміку, різьбу по дереву, вироби з металу, народний одяг тощо. Про це повідомляють організатори заходу.

Ідея видання належить Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток, заснованого у Львові у 2003 році при Науковому товаристві ім. Т. Г. Шевченка. Це вже двадцятий альбом, втілений за участю цієї інституції.

Складність добору експонатів до альбому полягала в тому, що більшість із них розкидано по приватних збірках України. У цьому, власне, унікальність видання — опубліковано твори, які були недоступні для вивчення, тепер належать до загальнонаціонального надбання і фігурують як вагомий та надзвичайно своєрідний пласт народного мистецтва України.

Самі ж твори виконували лише на релігійну тематику. У місцях найбільшого поширення — на Буковині, Гуцульщині, Покутті їх називали «образами» (визначення «ікона» стосувалося церковних творів). Донедавна у європейському мистецтвознавстві не існувало поняття «українське малярство на склі» – у польській літературі є «покутські», «гуцульські», «буковинські» ікони (за назвою субрегіону), але ніде не зафіксовано їхньої належності до України. Цей альбом, у якому розміщено приблизно чотириста образів, дозволяє впевнено і переконливо задекларувати автентичність цього мистецького явища в Україні.

Альбом, матеріали якого упорядкували Оксана Романів-Тріска та Михайло Станкевич, видано за сприяння ВАТ «КРЕДОБАНК» і Мистецького фонду імені Короля Данила.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *