ОСТАННІ НОВИНИ

Греки перебудують Сихів

|

Уконкурсному проекті щодо перебудови Сихова перемогли представники Греції. Житловий масив повинен бути не лише спальним районом, а й виконувати культурні та соціальні функції. На сьогоднішній день у Сихові охорона здоров’я, спорт та освітні функції майже відсутні, не зважаючи на те що у масиві проживає п’ята частина населення міста. Про це повідомила координатор проекту – Ярина Воронич.

За словами Воронич, ідея конкурсу виникла через потребу перебудови хаотичної забудови Сихова, яку було здійснено ще за радянських часів. Це робиться для того, аби задовольнити потреби сихівчан та створити на базі масиву нове, європейське, архітектурно-урбаністичне середовище.

«Наразі Україна на такий проект не має грошей. Проте він викликав надзвичайний ажіотаж у архітектурних колах Європи, і вони погодились вкладати в нього гроші. Сам проект розрахований на розвиток транспортної інфраструктури, зокрема підземного трамваю, та побудови другого поверху проспекту Червоної калини, на якому створять культурно освітні заклади», – розповіла координатор.

«Є три основних аспекти для реалізації проекту. Перший – «майстер-план – розробка детального планування території, аби зробити проспект безпечним середовищем. Другий – побудова великого спортивного комплексу на п’ять-вісім тисяч місць, який прийматиме чемпіонат Європи з гандболу. Третій – це горіховий гай, у якому мають прокласти велосипедні доріжки та створити відповідну інфраструктуру», – наголосила Воронич.

Натомість грецька сторона повідомила, що докладе максимум зусиль, щоб зреалізувати цей задум. Сьогодні вони мали зустріч із мером Садовим, який виявив справжнє зацікавлення. Тож греки сподіваються, що Львівська міська влада максимально докладеться до реалізації цього проекту.

За словами архітекторів Ляни та Ґеоргіоса Араховітіс, цей проект є надзвичайно масштабним. Тому чітких термінів його виконання наразі немає. Проте можна очікувати, що на реалізацію проекту піде до десяти років. «Зіштовхнувшись із реаліями Сихова та обмеженістю території, ми розуміємо, що необхідно поспішати для того, аби втілити цей проект», – наголосила Ляна. «Наше основне завдання полягає у створенні нового громадського осередку на Сихові», – додав Ґеоргіос.

Як повідомив фінансовий радник директорів банків розвитку Ніколас Захарідіс, який також відповідає за фінансову частину проекту, його тішить те, що у Львівських посадовців виникло бажання втілити цей проект, проте це лише хороший початок. «Це чудова можливість поставити Львів на зовсім новий та якісний рівень серед європейських міст, де поєднаються класика із сучасністю», – наголосив він.

Коли затвердять відповідну документацію, наразі не відомо. Греки сподіваються, що все вдасться затвердити до року часу. Натомість координатор проекту запевнила, що над затвердженням працюють вже зараз, і це станеться швидше. Наразі Садовий подав на затвердження меморандум про співпрацю з грецькою стороною та замовником ЛМР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *