ОСТАННІ НОВИНИ

Росія розсекретила документи НКВС про діяльність ОУН-УПА

|

Федеральна служба безпеки Росії розсекретила документи НКВС СРСР про діяльність Організації українських націоналістів та Української повстанської армії на території України в роки Великої Вітчизняної війни. Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Росії, повідомляють «Українські новини».

У розсекречених документах, зокрема, йдеться про діяльність ОУН-УПА на території Львівської, Луцької, Рівненської, Житомирської областей.

Крім того, в документах йдеться про взаємини ОУН з німцями.

Згідно з документами, Німеччина була зацікавлена в існуванні ОУН, маючи на увазі можливість її використання для боротьби з СРСР, проте не була зацікавлена в самостійності ОУН і створенні української держави та уряду.

«Німцям невигідно було створювати український національний уряд, вони «завоювали» Україну і вважали її східною колонією «Третьої імперії», і владу над Україною ділити з Бандерою не побажали, і цього суперника вони прибрали», – йдеться в розсекречених документах.

Окремо в документах розповідається про створення УПА, роль німців в її створенні.

«Створення УПА жодною мірою не було небезпечним для німців, оскільки УПА керував крайовий провід, що складається з агентів гестапо і такі ж гестапівці створювали й керували УПА.» – йдеться в документах.

Як повідомлялося, в березні Служба безпеки України розсекретила документи, що свідчать про провокаційну діяльність радянської влади для загострення україно-єврейських відносин, передає proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *