ОСТАННІ НОВИНИ

Біля київської синагоги посадили дерево життя на честь митрополита Шептицького

|

Сьогодні на згадку про митрополита Шептицького біля Центральної синагоги Києва було посаджено дерево життя. Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Ініціаторами цього заходу були президент Ради національних товариств України Ілля Лєвітас, визначний єврейський громадський діяч Курт Лєвін (його під час Другої світової війни врятував митрополит Андрей), Секретаріат Президента України і Українська рада з питань культури і духовності. Учасниками події також були представники Української греко-католицької церкви, Української православної церкви та Української православної церкви Київського патріархату.

“Дерево життя” з`явилося між двома липами на алеї перед входом до Центральної синагоги Києва. На церемонії були присутні не лише посли Ізраїлю, США, Німеччини, Великобританії, але й школярі українських і єврейських навчальних закладів.

У рамках цього заходу демонструвався короткий фільм про Голокост та Голодомор. На цьому тлі трагічних подій була презентована світла постать митрополита Андрея. Також було показано уривок фільму Олеся Янчука “Владика Андрей”, який нещодавно демонструвався на Канському кінофестивалі і незабаром буде презентований в Україні.

У своєму відеозверненні до Президента України, українського народу, членів єврейських організацій України, яке відтак було продемонстровано, Курт Лєвін наголосив, що

«Митрополит Андрей і його помічники, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв не з якихось корисливих мотивів, а виходячи з глибокої віри й великої людяності. Видимим знаком безкорисливості є те, що митрополит Андрей наказував не примушувати єврейських дітей до того, щоб вони змінювали свою релігійну приналежність, а залишалися патріотами свого народу та вірними сповідниками віри батьків», – зазначив Курт Лєвін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *