ОСТАННІ НОВИНИ

Привид коаліції

|

Нарешті сталося те, про що так довго говорили більшовики – лідери помаранчевої коаліції привселюдно побили горшки. Більша частина коаліції, сиріч БЮТ, заблокувала трибуну, де мав з посланням виступати лідер меншої частини коаліції, Президент Віктор Ющенко. Таке видовище можна було спостерігати чи не вперше в новітній історії України.

Далі всі також все бачили – виголошення умов з боку БЮТ, павза у сесійній залі, кулуарні перемовини на найвищому рівні, розгубленість спікера і майже ідентичні заяви Ющенка та Тимошенко на теми «Хто винен?» і «Що робити?».

У виступі Ющенка винен був уряд, точніше непомірні амбіції його керівника, у виступі Тимошенко без жодних застережень наголошувалося на тому, що головною палицею в колесах урядового возу є Секретаріат президента.

При цьому промовці як буддійську мантру повторювали гасла про збереження коаліції та потребу працювати на благо батьківщини. Вони розійшлися у тлумаченні конституційного процесу а також необхідності дочасних парламентських виборів. Ющенко категорично проти цього, а пані Тимошенко, як відомо, була одним з каталізаторів процесу, «запустивши» перевибори міського голови Києва.

Тепер всіх хвилює, що ж буде далі. Попри сьогоднішні заяви, ситуація з місця практично не зрушила. Ющенко відлетів на Святу землю молитися, принагідно взявши участь у святкуванні 60-річчя від дня заснування держави Ізраїль. Тимошенко ж завтра викликає на килим кількох голів обласних адміністрацій, в тому числі Львівської, аби з’ясувати, що вони роблять для зниження цін та зменшення інфляції. Натомість у парламенті триватимуть консультації про те, як припинити блокування трибуни БЮТ-ом.

Очевидно, що за лаштунками тривають переговори всіх з усіма. Можна лише припустити, що не проводять переговорів учасники коаліції, бо вони сьогодні вже одне одному наговорили на пів життя. Скоріш за все, питання лише в тому, хто про що зможе домовитися з політичними опонентами і хто зробить це швидше. Адже сьогоднішні дипломатичні інвективи на адресу заклятих друзів не залишають сумнівів – Карфаген уже зруйновано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *