ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко влаштує поголовний газовий «стабілізєц»?

|

Заяви української прем’єрки у газовій сфері завжди мали ефект масованого бомбового удару. Не стало винятком й сьогоднішнє засідання уряду, де головною темою став стан розрахунків за газ областей України і проблеми, що виникають у зв’язку з цим в розрахунках з іноземними постачальниками газу.

Дісталося найбільше представникам областей, де є великі борги за спожитий газ. Передовсім, це комунальні теплопостачальні підприємства, які страждають від масованих недоплат людей, з одного боку, і різниці у ціні газу та тарифів на свої послуги – з другого. Відтак за сезон борги КТЕ перед українськими газовиками «гуляють» у межах мільярда гривень, а це, відповідно, – ті кошти, що їх уряд мусить платити за імпортований газ, так би мовити, з власної кишені.

ДК «Газ України» вже неодноразово повідомляло про те, що будуть вживати рішучих заходів до боржників-юридичних осіб. Чергове китайське попередження стосувалося першого червня. Однак чи зможе воно реально призвести до поліпшення – сказати важко, бо ця ситуація зберігається вже не один рік і поліпшення її поки не видно.

Якщо ж уряд почне втілювати свої погрози про те, що перестане покривати цінову різницю, то це матиме дуже негативні наслідки власне для комунального теплоенерго та місцевих бюджетів. Можливо, не так страшно улітку, коли йдеться про гарячу воду, а вже ближче до осені. Хоча, цілком можливо, що окрім погроз про банкрутство облгазів, які не вибивають належним чином борги на рівні регіонів, йтиметься й про банкрутство теплопостачальних підприємств для того, щоби примусити ворушитися місцеву владу для реальної роботи з боржниками і повернення коштів центру.

Водночас, заяви пані Тимошенко мають ще й інший підтекст: цілком можливо, що нагнітання ситуації зараз є своєрідною психологічною підготовкою до підвищення цін на газ для населення. Це один із тих кроків, які вже давно варто було б зробити з огляду на вартість цього виду палива, однак, зважаючи на негативні наслідки, передовсім для іміджу ініціатора прийняття такого рішення, його весь час відкладали. Але як передають київські медіа, рішення щодо поступового підняття цін на газ для населення і бюджетників можуть ухвалити вже 8 травня під час засідання уряду, хоча «Нафтогаз України» вже давно розробив своїх пропозиції з цього приводу, згідно з якими, наприкінці цього року вартість тисячі кубометрів газу мала би впритул наблизитися до 800 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *