ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пройде фестиваль особливих театрів

|

8-11 травня на сцені Першого українського театру для дітей та юнацтва на вул. Гнатюка, 11 у Львові відбудеться фестиваль особливих театрів. Про це сьогодні, 6 травня, на прес-конференції розповіла директор мистецько-терапевтичного центру «Непротоптана стежина» Віра Войтюк.

У програмі чотириденного фестивалю – виступи 16 колективів із Києва, Харкова, Чернігова, Артемівська, Житомира, Львова, Червонограда, Брюховичів, а також гостей з Росії та Польші. Крім показу вистав фестиваль передбачає костюмовану ходу містом та бал. Київський театр «Паростки» просто неба на пл. Ринок демонструватиме вуличну виставу «Стіна. Двері. Ми». Інший столичний театр – міміки та жестів «Райдуга» покаже у суботу виставу «Асоль». Хоч фестиваль не має ані республіканського, ані міжнародного статусу, він відкритий для всіх охочих: у ньому можуть брати участь колективи із різних країн. За роки свого існування фестиваль спонукав виникнення у Львівській області 15 театральних колективів людей із різними потребами різного віку. Окремий фестиваль постав у Червонограді, у цьому місті працює три колективи, виступаючи не тільки на сцені, а й на шахтах.

Кожного року тема фестивалю змінюється. Її пропонують на спільному обговоренні міжнародної ради інструкторів та методистів, обирають жеребкуванням, відтак вона стає обов’язковою для річної праці. Перед тим це були тема лицарства, циркової арени тощо, нині – «Світ води». Від жовтня 2007 над розкриттям цієї теми працювали також поетичні зустрічі та пісенний фестиваль, передає ЗІК.

За словами Віри Войтюк, 7 років тому у Львові було започатковано програму «Непротоптана стежина». Аналогічні назви й емблеми мають програми в Польщі та Білорусі, хоч вони відрізняються змістовим наповненням (так, у Львові є поетичні зустрічі, а в Білорусі – тільки театральний фестиваль). «Ми черпаємо надбання різних держав, не обмежуючи себе уніфікованими програмами, співпрацюємо із польськими осередками, які мають значно більший досвід влаштування подібних фестивалів у Лодзі, Кракові тощо. Дуже часто ми їздимо в Замость на парафіяльний фестиваль, який відбувається за підтримки духовенства. Торік ми зверталися до нашого владики Ігоря Возняка, який благословив збір коштів, і церква надала нам суттєву допомогу. Цього року ми запізно звернулися по допомогу, але з приємністю хочемо бачити владику на фестивальних акціях. У церкві Різдва Пресвятої Богородиці виступатимуть наші колективи вже по фестивальній програмі. Ми намагаємося показувати наші вистави на парафіях і фірмах. 26 травня ми їдемо на театральний фестиваль у Білорусь. Наші театри аматорські, а аматори це творці, ми не прагнемо до професійності, щоб заробляти гроші білетованими виступами, наші актори прагнуть творчого самовираження й розвитку. Ми не скеровуємо акторів на один виступ, а на цілорічну творчу працю та творче спілкування», – розповіла Віра Войтюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *