ОСТАННІ НОВИНИ

Україна ще не втратила шанси провести Євро-2012

|

Засідання Координаційної ради з питань підготовки і проведення фіналу ЧЄ з футболу 2012 року показало, що Україна ще має час і можливість наздогнати те, що втратила через політичні баталії минулого року в організаційних питаннях підготовки до Євро-2012. Справа тільки в одному – слід перестати визначати, хто головний і що кому перепаде, а робити все швидко і якісно. І при цьому не забувати повідомляти про це занепокоєну Європу.

Як випливає із доповідей учасників засідання, головні проблеми України мають двоякий характер. По-перше, все менше часу виділяється на великі інфраструктурні проекти. Це передовсім стосується аеропортів, де довгий час не стихає суперечка щодо їх приналежності державі чи громадам міст. Практично всі доповідачі наголошували на тому, що ситуацію принципово треба виправити до 5 травня, інакше в України виникнуть проблеми.

Також невизначеним залишається питання коштів на ремонт муніципальних доріг в усіх містах, що прийматимуть Євро-2012.

Інший бік медалі – це політичні підкилимні баталії довкола Євро-2012. Кожна із груп впливу на державному рівні, за доброю українською традицією, хоче контролювати все, не зважаючи на ціну для самого процесу. І тут баталії між урядом та командою президента роблять справді ведмежу послугу, адже замість того, щоби залишити амбіції в стороні і попрацювати на реальний проект, який може принести дуже непогані дивіденди всім його учасникам, великі політичні гравці регулярно ставлять один одному палиці в колеса.

Крім того, практично відсутня на державному рівні скоординована інформаційна політка, що часом завдає не меншої шкоди, ніж невизначеність з аеропортами чи затягування з реконструкцією «Олімпійського».

Попри весь негатив, що його видали сьогодні на гора учасники наради, чільники держави мають ще два місяці до засідання УЄФА, під час якого розглянуть стан готовності об’єктів до Євро-2012, а відтак і саму можливість проведення фіналу ЧЄ з футболу в українських містах. І лише від їх злагоджених дій залежить, чи станемо ми всі посміховиськом для Європи, чи зможемо довести, що вартуємо довіри. Адже, як справедливо зауважив під час наради представник МЗС, успішне проведення Євро-2012 в Україні стане своєрідною моральною заявкою для вступу до Євросоюзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *