ОСТАННІ НОВИНИ

Долю України Євро-2012 УЄФА вирішить в червні

|

УЄФА в червні визначить, чи здатна Україна провести матчі Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Про це повідомили в Національному агентстві України з питань підготовки і проведення в Україні фінальної частини Євро-2012.

Таке рішення було ухвалене за результатами засідання Стратегічної Ради УЄФА 18 квітня в Ньоні (Швейцарія). Зокрема, на засіданні голова Національного агентства Євген Червоненко і президент Федерації футболу України Григорій Суркіс разом зі своїми польськими колегами звітували про підготовку України і Польщі до чемпіонату. Головна увага була приділена стану стадіонів і інфраструктури приймаючих міст.

Так, керівники УЄФА звернули увагу на прогрес, досягнутий Україною у будівництві стадіонів, особливо був відзначений факт зрушення з „мертвої точки” питання реконструкції НСК «Олімпійський» (як відомо, 14 квітня переможцем конкурсу стала тайванська компанія Archasia Design Group Limited).

Водночас, на думку УЄФА, у Львові існує найбільший ризик проекту будівництва стадіону. Тому керівництво УЄФА вирішило на початку червня цього року провести додаткову інспекцію з питань стадіонів, за результатами якої ухвалюватиметься остаточне рішення про можливість міст приймати ігри чемпіонату. В той же час Україні запропонували допомогу в розробці плану адаптації збудованих стадіонів до роботи після закінчення Чемпіонату Європи в 2012 році.

Не менш проблемними є і питання аеропортів, стан яких, на думку УЄФА, являє найбільший ризик, унаслідок чого Україна поки що істотно відстає від Польщі. Експерти вважають, що якщо в травні-червні не почнеться активна робота з реконструкції аеропортів, особливо злітно-посадочних смуг, Україна може втратити чемпіонат.

У повідомленні наголошується, що для забезпечення необхідного пасажиропотоку могла б бути використана частина резервних аеропортів, але лише за умови підготовки відповідної інфраструктури, в першу чергу під’їзних доріг і забезпечення заходів безпеки. Натомість питання з дорогами також поки що залишається проблематичним.

Крім того, учасники засідання констатували дефіцит готелів у всіх містах України, що приймають чемпіонат. Так, брак 4- і 5-зіркових номерів вдвічі-втричі перевищує кількість тих, що є.

Вирішуючи цю проблему, Нацагентство вже почало складати реєстр приватних готелів і апартаментів для того, щоб забезпечити можливість розміщення десятків тисяч туристів. Проте за підсумками обговорення цього питання в УЄФА вирішили, що в тому ж червні ухвалюватиметься остаточне рішення про здатність відповідної інфраструктури міст. Доти Агентство повинне надати інспекторам УЄФА максимум інформації про можливості всіх секторів розміщення приймаючих міст.

Крім того, однією з головних проблем України був констатований стан наземного транспорту. На відміну від Польщі, де, на думку УЄФА, достатня кількість міського транспорту, зокрема, автобусного парку і трамвайної мережі, в Україні існує істотний дефіцит рухомого складу. Крім того, стурбованість викликає і стан міських шляхів. УЄФА вважає особливо напруженою ситуацію з наземним транспортом у Львові.

Для вирішення проблем цього сектора Нацагентству дали завдання провести аналіз компаній-перевізників, пересувний склад яких може бути задіяний для забезпечення Євро-2012, з метою об’єднання можливостей, і запропонувати програму розвитку наземного транспорту. При цьому відповідний проект концепції наземного транспорту повинен бути запропонований УЄФА до 5 травня цього року.

Окрім вищезазначених питань Стратегічна рада УЄФА розглянула також питання організаційної структури процесу підготовки до чемпіонату, питання безпеки, графік розробки і затвердження офіційного логотипу чемпіонату тощо.

Наступне засідання Стратегічної Ради планується провести 27 червня 2008 року, і як зазначають в Національному агентстві, ця дата стане “моментом істини” для України.

За матеріалами УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *