ОСТАННІ НОВИНИ

Угоду про малий прикордонний рух підписано. Далі буде?

|

Нарешті уряди України і Польщі підписали так довго очікувану угоду про малий прикордонний рух, яка може дещо лібералізувати процес отримання польських віз жителям українського прикордоння, які вже майже два десятки років роблять бізнес на кордоні. Адже після впровадження шенгенських правил на кордоні з Польщею українські човники та малі контрабандисти опинилися в скрутному становищі.

Разом з невтомними трудівниками кордону в такій же ситуації опинилися й ті наші співвітчизники, які відвідують Польщу з інших причин, аніж торгівля.

Згідно з угодою, громадяни України, що проживають в прикордонній 50-кілометровій зоні, зможуть замість віз отримувати спеціальні дозволи у вигляді пластикових карток, які видаватимуть відразу на 2 роки і коштуватимуть вони 20 євро. При цьому передбачено низку категорій пільговиків, для яких такі дозволи видаватимуть безкоштовно, серед них – діти та інваліди.

Особам, які протягом 2-х років здійснюватимуть це переміщення без порушень, передбачено видачу дозволів на більш тривалий період – до 5 років.

Угода передбачає паритетні умови.

За словами заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва, угода набуде чинності після ратифікації його польським парламентом й офіційного повідомлення про це української сторони.

З українського боку ця угода поширюється на 1,5 тис. населених пунктів.

Заступник міністра зазначив, що польська сторона обіцяє провести ратифікацію швидко.

Як уже повідомляли, 4 березня Україна і Польща парафували (заздалегідь підписали) угоду про правила місцевого прикордонного руху.

Польща посилила правила видач віз з 1 грудня 2007 і ввела оплату 35 євро з 2008 року для українців у зв’язку зі вступом країни до Шенгенської зони з 21 грудня 2007 року.

Українці в січні-лютому неодноразово блокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні з вимогою пришвидшити підписання договору про малий прикордонний рух і спростити видачу віз.

Польща прогнозує видачу перших дозволів в рамках малого прикордонного руху не раніше червня і прогнозує видачу до 300 тис. дозволів у 2008 році.

Дозволи в рамках малого прикордонного руху в Україні видаватимуть польські консульства у Львові та Луцьку, а в Польщі – українське консульство в Любліні.

Не справдилися надії сміливців на те, що до 50-кілометрової прикордонної смуги потраплять Львів та Дрогобич. Водночас і сам розмір цієї смуги все ще є дискусійним питанням. Адже перед самим підписанням урядами України і Польщі цього документа, з Брюсселя, який має ратифікувати угоду, прозвучало маленьке, але дуже суттєве «фе» – єврочиновники вказали на те, що 50 км – це забагато, бо їхня практика каже, що можна максимум 30 км з обох боків кордону.

Тому як поведуть себе поляки в цій ситуації – не відомо. Попри те, що вони й так мають славу перших фрондерів у ЄС, та чи будуть вони через це сваритися зі своїми колегами по спільності, невідомо. Так що інтрига у справі малого прикордонного руху зберігається.

Врешті, українці вже знайшли іншу лазівку – вони не гребують нічим, навіть підробкою свого походження, аби отримати карту поляка, яка дає набагато більше можливостей, аніж статус мешканця прикордонної смуги. Навіть 50-кілометрової.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *