ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк проти передчасного зміцнення гривні

|

Національний банк вважає недоцільною ревальвацію гривні в даний час. Про це журналістам заявив виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Кірєєв, передають «Українські новини».

«Ми можемо укріпити гривню, але у нас і так негативне сальдо торгового балансу. Спровокувати ще більший розрив? Але потім чи утримається гривня на 5,05 (UAH/USD)? Я не впевнений. Тому в період економічної невпевненості починати розхитувати дерево – це дуже небезпечне заняття», – сказав він.

Кірєєв підкреслив, що долар є валютою країни з однією з найбільш могутніх економік світу.

«За доларом стоїть величезна могутня економіка Сполучених Штатів, тому нехтувати цією валютою, яка є основою розрахунків за нафтопродукти в світі, не варто. Коли основні трейдери відмовляться від використання цієї валюти в міжнародних розрахунках, тоді можна говорити про відмову (від прив’язки до долара)», – сказав він.

Кірєєв також відзначив, що темпи інфляції в Україні істотно вищі, ніж в США, що не дає підстав говорити про зміцнення гривни в даний час.

«Давайте порівняємо темпи інфляції в Сполучених Штатах і в Україні. Чи є у нас підстави говорити про те, що валюта гривня сильніша, ніж долар?», – сказав він.

Як повідомлялося, з 21 квітня 2005 року Національний банк укріпив офіційний курс гривні відразу на 14 копійок до 5,0500 UAH/USD і відтоді зберігає його на такому рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *