ОСТАННІ НОВИНИ

Новий губернатор Львівщини Микола Кміть. Факти біографії

|

Призначення виконувачем обов’язки голови Львівської облдержадміністрації Миколи Кметя стало абсолютною несподіванкою для всього львівського політичного бомонду. У всіх прогнозах, яких після прийняття відставки Петра Олійника не бракувало, прізвища Кметя не згадувалося жодного разу. Любить наш Президент дивувати свій народ. За свідченням джерел в обласній владі і депутати, і чиновники виглядають дещо шокованими і жваво обговорюють, що б мало означати це призначення і чим воно загрожує.

Микола Кміть, як провідний український топ-менеджер, звичайно ж, відомий у ділових колах. Проте для загалу він «темна конячка». «Львівський портал» у міру сил спробує заповнити цю прогалину у суспільній свідомості.

Народився Микола Кміть 24 березня 1966 року у місті Бучачі на Тернопільщині. У 1990 році закінчив Львівський політехнічний інститут, і після недовгої інженерної роботи у спеціальному конструкторсько-технологічному відділі заводу «Спецтехномаш» НВО «Ватра» вирішив поринути у світ бізнесу.

Бізнес-кар’єра Миколи Кметя розпочалася у 1993 році, коли підприємець став президентом і одним з восьми засновників тернопільської компанії «Інвестцентр». Регіональна фірма займалася оптовим продажем порцелянового посуду та керамічних виробів українського виробництва в Росії, а також постачала на вітчизняні підприємства хімічну сировину.

З березня 1994 р. Микола Кміть разом з командою однодумців опановує виробництво природної столової води «Моршинська». З 1995 року він стає генеральним директором, а з 2003 р. головою правління ВАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар». У 1996-2004 рр. Микола Кміть є головою правління дистриб’ютора «Оскара» – ВАТ «Нова».

Наприкінці 2004 року, коли Миргородський та Моршинський заводи мінеральних вод, а також їхні дистриб`ютори: «ІДС» і «Нова» об’єдналися під прапором «IDS Group», Микола Кміть очолив новостворений холдинг.

Як топ-менеджер провідної компанії на ринку мінеральних вод України, Микола Кміть неодноразово відзначався різноманітними нагородами, найвизначнішою з яких, мабуть є, медаль переможця національного етапу Міжнародного конкурсу «Підприємець року» (Entrepreneur Of The Year Award) у номінації «Харчова промисловість і переробка» у 2006 році.

Окрім недовгого дворічного перебування у Києві, новопризначений губернатор постійно мешкає у Моршині, у будинку, збудованому зі своїм бізнес-партнером Всеволодом Біласом. Дружина Микола Кметя є власницею аптеки у Моршині. Донька-студентка навчається у Західній Європі, а син-школяр – у Моршині.

За свідченнями земляків нового губернатора, протягом останніх років Микола Кміть є основним інвестором соціальної сфери Моршина. «Жоден соціальний проект у місті не обходиться без Кметя» – каже міський голова Моршина Руслан Ільницький. Зокрема, за кошт майбутнього губернатора фінансувалася розробка Стратегії міста Моршина, куплено автомобіль для місцевих правоохоронців, підтримується місцева дитяча футбольна команда. Чималі пожертви дає М.Кміть і на місцеву греку-католицьку церкву, ревним парафіянином якої є.

Яскраво виражених політичних симпатій у Миколи Кметя не помічено. Що додає зайвого клопоту факту аналітикам, звиклим шукати витоки владних рішень у політичних інтригах. Серед більш-менш впливових політичних фігур в оточенні нового губернатора можна назвати екс-депутата Ігоря Осташа, який свого часу сприяв розвитку бізнесу Миколи Кметя. Окрім того, дехто пов’язує Кметя і з народним депутатом Василем Хмельницьким, який ніби-то має відношення до ТМ «Миргородська». Однак навряд чи обидві названі фігури є настільки значними для Віктора Ющенка, щоб вплинути на його рішення. Тож про механізми такого несподіваного кроку Президента наразі доводиться тільки здогадуватися.

А поки що залишається дочекатися офіційного указу Президента про призначення Миколи Кметя головою Львівської облдержадміністрації. Принаймні це призначення дозволить порівняти, хто є кращим керманичем для Львівщини – професійний політик, чи професійний бізнесмен.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *