ОСТАННІ НОВИНИ

Газова атака на Україну з виборчим акцентом

|

Завтра російський газовий монополіст «Газпром» погрожує призупинити поставки газу в Україну. Як твердять офіційні представники компанії, Україна заборгувала пів мільярда доларів за російський газ, спожитий від початку року, відтак у разі невиплати хоча б цих боргів росіяни закрутять вентиль. Український прем’єр Юлія Тимошенко натомість заявляє, що має запевнення від свого російського колеги Сергія Іванова про те, що газ не відімкнуть.

У той же час Тимошенко не перестає вибухати філіппіками на адресу свої попередників в уряді та компанію-посередника «РосУкрЕнерго», яка після 2005 року поволі окупувала найлакоміші шматочки чималого українського ринку газу.

Цікаво, що завтра ж до Москви планує прибути український президент, відтак, цілком очевидним є збіг обставин – так би мовити, газовий салют на честь заклятого союзника. Поки що не відомо, про що саме домовлятимуться Ющенко та Путін, але, очевидячки, росіяни вирішили, що газовий аргумент у переговорах із Ющенком не завадить.

Тим більше, що в Росії невдовзі вибори, і кремлівським хлопцям не завадить показати свою міць перед власним народом.

Крім того, зовсім не виключено, що заодно російська влада, сиріч «Газпром» як її виразник і особисто В. Путін, як уособлення російського енергетично-спецслужбівського капіталу, хочуть позбутися ще й Тимошенко, яка буцім підставляє свого шефа перед таким відповідальним візитом до Кремля.

Ще не всі забули, що Юлія Володимирівна кидалася, як бик на червону шмату, на газові угоди, що їх свого часу підписали в Москві Олексій Івченко «со товаріщі». Саме тоді було утворено газового монстра «РосУкрЕнерго», який став посередником між «Газпромом» та Україною.

Ю. Тимошенко стверджувала, що це категорично неправильний шлях і нещадно критикувала президента та його енергетичний блок. Водночас українські медіа цілком аргументовано доводили, що посередницька компанія, половиною акцій якої володіє «Газпром», має безпосередній стосунок до найближчого оточення російського президента або й до нього самого.

Відтак не дивно, що перед візитом до Москви «Газпром» влаштував класичну провокативну піар-акцію проти України. Оповідки про величезні борги та про те, що Україна бере не свій газ, а далі – розмови про відімкнення й апеляції до Європи. Правда, ми все це вже бачили кілька років тому, аж до картинки на російських каналах про те, як у прямому ефірі Україні відмикають газ.

Чи поведеться Київ цього разу на це бряцання зброєю, залишається відкритим. Передовсім тому, що в українській владі немає єдності щодо згаданого питання. Радикальній Тимошенко постійно, хоч і ніби незлобливо, суперечать меседжі з президентського секретаріату. І що переважить – поки що невідомо. Стосунки двох помаранчевих лідерів упродовж останнього часу не викликають захоплення і про це у Москві знають. А тому, немає сумнівів, що захочуть скористатися. Проте чи потрібно це президентові, зважаючи на те, що його виборча кампанія вже не за горами, має вирішувати сам Ющенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *