ОСТАННІ НОВИНИ

Командир УПА чекав на нагороду 62 роки

|

У Львові відновили історичну справедливість. Йдеться про те, що згідно із розсекреченими тепер архівами СБУ, вдалося віднайти копію наказу № 1/46 від 15 березня 1946 року про нагородження Василя Левковича Золотим Хрестом Бойової Заслуги УПА. Нагороду йому присудила УГВР, а наказ підписав Генерал Тарас Чупринка (Роман Шухевич). За всю історію Золотий хрест отримали лише 20 осіб. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Як розповів колишній командир УПА В.Левкович, про нагородження його орденом повідомив йому Генерал Т. Чупринка у травні 1946 року. На той час майор Вороний (Василь Левкович) був командиром воєнного округу «Буг», який включав у себе всю північну Львівщину, частину теперішніх Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Церемонія вручення нагороди, відбудеться на початку березня, на урочистій сесії Львівської обласної ради за участю голів обласних рад Західного регіону України. Нагороди втрачають власників через те, що у бойових умовах того часу, як правило, нагородженим лише зачитували наказ, а саму відзнаку не видавали, з огляду на конспірацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *