ОСТАННІ НОВИНИ

Громадськість констатує: Львів втрачає шанс приймати Євро-2012

|

Ситуація із підготовкою Львова до проведення у місті матчів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року є архікритичною, а її терміни фактично зірвані. Принаймні саме такими є основні тези сьогоднішнього круглого столу «Правда про підготовку Львова до Євро-2012», який пройшов у палаці Потоцьких за участю представників міської та обласної влади, депутатів ЛМР та громадськості міста. Круглий стіл пройшов з ініціативи Громадського форуму Львова та Асоціації роботодавців Львівщини.

Основна дискусія розгорнулася навколо визначення причин та винуватців критичної ситуації із будівництвом стадіону до Євро-2012. Як заявили учасники круглого столу, ситуація із будівництвом стадіону для проведення матчів Євро-2012 досі залишається невизначеною, натомість до 10 червня має закінчитись проектування майбутнього стадіону та розпочатися його реальне будівництво. Крім цього досі невідомим залишається інвестор із будівництва стадіону до Євро-2012, якого міський голова Львова Андрій Садовий обіцяв назвати ще до кінця давно минулого 2007 року.

Відтак депутат Львівської міської ради Володимир Гірняк зазначив, що ситуація із підготовкою до Євро-2012, а зокрема із будівництвом стадіону, є архікритичною. Натомість він запевнив, що інвестиційна спроможність учасників конкурсу із будівництва стадіону є доволі сумнівною, оскільки досі жоден з учасників не подав конкурсній комісії фінансових гарантій на 100 мільйонів євро, бізнес-план та містобудівне обґрунтування забудови території довкола ще не збудованого стадіону, яку, за попередніми пропозиціями виконкому, мають віддати інвесторові з будівництва стадіону.

Не додають оптимізму, за словами Володимира Гірняка, і умови (наразі проектних) договорів, які пропонуватимуть підписати потенційному інвесторові. Йдеться, власне, про генеральний договір про спільну діяльність із метою розвитку території у розмірі 25 га та договору на виконання проектних робіт. «Після того, як з ’ явилися проекти цих договорів, ми все більше хвилюємося і переживаємо», – зазначив депутат.

За його словами, у проекті договору про виконання проектних робіт міській раді пропонується укласти договір підряду на будівництво стадіону у випадку, коли не буде знайдено інвестора. «Згідно з договором, замовних, тобто Управління капітального будівництва, зобов ’ язується забезпечити оплату робіт. У випадку неукладення інвестиційного договору оплату буде здійснювати замовник, тобто Львівська міська рада», – зазначив депутат.

Ще один пункт проектів договорів, який насторожує депутата, – сторони залишають за собою право на дострокове розірвання даної угоди з мотивів «зміни економічної ситуації в країні, неперспективності та недоцільності реалізації даного проекту».

Натомість присутній під час круглого столу директор департаменту міської ради з підготовки до Євро-2012 Олег Засадний не зумів вичерпно прокоментувати заяви Володимира Гірняка щодо критичності підготовки до Євро-2012 та непрозорості довкола визначення інвестора із будівництва стадіону. Спромігся пан Засадний лише на загальні фрази про те, що підготовка до чемпіонату вже триває, просто громадськість її не помічає.

Олег Засадний виявився єдиним представником міської влади, який згодився взяти участь у круглому столі. Натомість міський голова Львова Андрій Садовий, як і голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, проігнорували запрошення взяти участь у круглому столі і дати вичерпні відповіді на проблемні питання та закиди.

Натомість, як повідомив Володимир Гірняк, серед депутатів Львівської міської ради визріває рішення щодо скликання позачергового пленарного засідання сесії ЛМР, на якому депутати вимагатимуть звіту міського голови Андрія Садового та директора департаменту з підготовки до Євро-2012 Олега Засадного про підготовку до чемпіонату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *